Usatîi, gata să achite prețul de 210.000 euro al unui zbor charter, pentru agenții economici care vor să livreze în țară echipament medical

Primarul de Bălți, Renato Usatîi a organizat un zbor charter pe cursa Beijing – Chișinău pentru ca agenții economici care livrează echipament de protecție împotriva COVID-19 și au încărcăturile blocate în China să le poată aduce în țară.

Edilul a făcut anunțul într-un briefing de presă în care a îndemnat să fie contactat de toți administratorii companiilor care vor să dea curs propunerii sale. Pentru asta, el a făcut public numărul său de telefon.

„Fac un apel către toți agenții economici. Sper că vor percepe corect propunerea mea. Zborul cu prețul de 210 mii de euro va fi achitat integral de mine, din banii mei. Numărul de telefon la care mă puteți suna este 068084400. Puteți telefona pe linie deschisă sau pe WhatsApp. Știu că sunt agenți economici care au loturi întregi de marfă blocată în China. Vă îndemn să o alegeți pe cea mai necesară care trebuie adusă în țară, cu atât mai mult cu cât această marfă trebuie scutită de TVA.

Zborul va fi efectuat gratuit, în schimb, medicii vor primi echipamente de înaltă calitate, costume, respiratoare și mănuși de protecție de la unul dintre cei ai buni producători din lume. De aceea, vă rog să încărcați avionul doar cu bunurile necesare”, a cerut Renato Usatîi și a subliniat că avionul de model Boeing care va efectua zborul achitat de el, poate aduce aproximativ 100 de metri cubi de marfă extrem de necesară mai ales medicilor, și anume costume de înaltă calitate, cumpărate în Moldova cu 700 de lei, dar care în China se vând cu 13 dolari bucata, adică 220 lei.

“Mă adresez agenților economici, tuturor celor care au marfă în China. Haideți să livrăm împreună această încărcătură. Vreau ca datorită acestui zbor charter, pentru care nu veți plăti niciun bănuț, cetățenii și spitalele noastre să primească la prețul de cost din China toate echipamentele necesare. Doar din acest motiv sunt gata să achit 200 de mii de euro pentru Boeing-ul, care va aduce marfa. Vreau să văd că farmaciile sunt asigurate cu măști și mănuși de protecție, pentru că sunt necesare tuturor, inclusiv cetățenilor care respectă regulile de carantină”, a declarat Renato Usatîi, care acuză că oameni din anturajul actualei guvernări ar încerca să facă bani pe timp de pandemie. Potrivit lui, aceștia vând ecrane de protecție cu 3 euro bucata, în timp ce în China prețul este de doar 0,75 de dolari.

„Ei vor să cumpere 200 de mii de ecrane… Vă dați seama cât se plătește în plus. Eu am cumpărat din România 1 000 de ecrane de protecție pentru medici și m-a costat 1,04 euro (bucata). Dar sunt tinerii aceștia din R. Moldova care fac asemene ecrane cu 18 lei. Nu, lor nu le este interesant asta. De asemenea, costumele acestea de protecție pentru medici – ei plătesc peste 700 de lei, dar în China ele costă 13 dolari. Vedeți diferența între 40 de euro și 13 euro? Aceleași respiratoare costă mult mai ieftin decât plătesc ei pentru ele. Eu vor să pună în buzunar cel puțin 3 milioane de euro”, a spus astăzi Usatîi în cadrul unui briefing de presă.

El a mai adăugat că se așteaptă ca oameni apropiați lui Dodon o să facă presiuni pe agenții economici pentru ca aceștia să nu-i accepte propunerea. „El (Dodon) vrea ca acești agenți economici să platească charterul. E vorba de circa 100 de metri cubi de marfă. Am înțeles că Dodon deja împiedică unii businessmani să-mi cumpere Rolls Royce-ul meu. Ce chiar nu ai cu ce te ocupa, Igor Nicolaevici?”, a întrebat primarul de Bălți.

“Prin gestul meu de ieri, am susținut și voi susține zeci de medici și asistenți, dar organizând acest zbor și achitându-l cu proprii bani, voi salva mii de doctori și cetățeni de rând și voi continua să fac totul pentru ca oamenii să se simtă în siguranță”, a subliniat primarul municipiului Bălți.

Sursa: independent.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture