UTIL // Unde pot fi schimbați banii rupți, deteriorați sau murdari

Persoanele fizice şi juridice care au bancnote sau monede metalice necorespunzătoare circulației – uzate sau deteriorate, însă autentice şi cu putere circulatorie – le pot schimba. Schimbul poate fi făcut la Banca Națională a Moldovei (persoanele fizice) sau la băncile licențiate din Republica Moldova, inclusiv la subdiviziunile acestora (persoane fizice și juridice), transmite deschide.md.

Sunt schimbate și se plătesc integral, 100 % din valoare, bancnotele sau monedele care sunt murdare, au inscripții sau desene, cele perforate sau rupte. Se schimbă și se plătește bancnota reconstituită prin lipirea părților unei bancnote autentice, cu bandă adezivă, lipici sau cu alte mijloace, care acoperă o suprafață mai mare de 10 mm pe 40 mm. De asemenea, pot fi schimbate și bancnotele decolorate, fără colțuri, cele șifonate.

Însă sunt respinse și nu se plătesc bancnotele în cazul în care lipsește mai mult de 45% din suprafață sau care au fost deteriorate în mod intenționat. Potrivit BNM, bancnota în privința căreia sunt motive să se considere că a fost deteriorată în mod intenționat (prin multiplicarea bancnotelor prin decupare etc.), nu se schimbă și se reține pentru a fi predată subdiviziunii teritoriale a Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, specimenul de bancnotă se retrage din circulație şi nu se plătește. La fel, și bancnota fără putere circulatorie, al cărei termen de schimb a expirat, se respinge și nu se plătește.

În cazul monedelor, sunt schimbate și plătite, cele care și-au păstrat imaginea pe avers şi revers, dar care în urma deteriorărilor mecanice sau a acțiunii unor factori de mediu și-a modificat forma inițială prin îndoire, lățire, găurire, topire. Sunt schimbate și cele care și-au schimbat culoarea în urma acţiunii unor factori de mediu agresiv. Însă, se respinge moneda metalică fără putere circulatorie, al cărei termen de schimb a expirat.

Bancnotele sau monedele metalice depuse la bănci de către persoane fizice şi juridice şi care nu sunt clar recunoscute ca fiind autentice se retrag din circulație şi sunt predate subdiviziunii specializate a Ministerului Afacerilor Interne, pentru stabilirea autenticității acestora. Pentru bancnotele reținute, banca eliberează depunătorului un document confirmativ.

În cazul schimbului monedei naționale necorespunzătoare circulației la ghișeul BNM în sumă mai mare de 500 (cinci sute) lei, persoana fizică prezintă buletinul de identitate și completează o cerere cu privire la schimbul monedei naționale.

În cazul schimbului monedei naționale necorespunzătoare circulației în sumă mai mare de 20 de mii de lei, solicitantul asigură completarea Chestionarului pentru client, în conformitate cu cerințele Regulamentului cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în cadrul operațiunilor efectuate de BNM. Prin completarea cererii, solicitantul își exprimă acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal furnizate BNM.

Foto: diez.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture