Aureliu Ciocoi: Crește rata de gravide și copii infectați de Covid-19

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a venit cu noi detalii despre situația pandemică în R Moldova. Potrivit oficialului, temerile specialiștilor sunt că ar fi totuși vorba despre tulpina britanică a virusului, care îi afectează pe copii, și pe femeile însărcinate, mai des decât forma precedentă. Declarațiile au fost făcute de Ciocoi, după ce a prezidat Centrul unic de comandă a stării de urgență, scrie deschide.md.

„Bănuim că totuși e vorba de tulpina britanică. Este grav că avem o cifră ridicată de copii infectați – 12.528 de copii infectați de Covid-19, lucru care anterior nu se întâmplă. Până a fi importată tulpina britanică, copiii foarte puțin erau afectați de Covid-19. Din totalul acestora, 53% sunt cu vârste cuprinse între 11-17 ani, iar 973 de persoane sunt femei gravide, care așteaptă să aducă bebeluși pe lume”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Totodată, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale va organiza detașarea a câte un lucrător medical în cele 15 Centre de informare privind COVID-19 din ţară, care se vor ocupa de testarea rapidă a populației.

„Aceste 15 Centre de informare privind COVID-19 au demonstrat că sunt un lucru foarte benefic. Or, pe lângă activitatea în cadrul acestora a angajaților Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, va fi binevenită şi participarea unui specialist medical, fapt ce ar permite extinderea numărului de cetăţeni care ar putea să-şi facă testul rapid pentru identificarea noului coronavirus”, a spus premierul în exercițiu.

Potrivit oficialului, pentru moment există stocurile necesare de teste rapide, însă în eventualitatea că acestea nu vor fi suficiente, Guvernul va achiziționa un nou lot de teste.

De asemenea, şeful Cabinetului demisionar de miniștri a atenționat populația ca în weekend să dea dovadă de responsabilitate şi disciplină. În acest context, Aureliu Ciocoi a subliniat că, în zilele de odihnă, organele cu drept de control vor intensifica monitorizarea respectării regimului sanitar şi prevederilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

De asemenea, premierul interimar a spus că R. Moldova se plasează pe locul 18 în Europa la capitolul infectări, iar la capitolul mortalitate suntem pe locul 16.  Până la ziua de azi sunt vaccinate puțin peste 61mii de persoane, dar cifra respectivă nu cuprinde și cetățenii care s-au vaccinat în afara țării.

Foto: deschide.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture