VACCINURI GRATUITE PENTRU BĂLȚENI. APROAPE 10 MII DE DOZE PENTRU IMUNIZARE AU AJUNS ÎN MUNICIPIU

182

Aproape zece mii de vaccinuri gratuite au ajuns la Bălți, din lotul de vaccinuri pentru trimestrul doi al anului 2016, care a fost repartizat municipiului la finele săptămânii trecute. Astfel, Centrul de Sănătate Publică Bălți și-a completat “arsenalul” cu vaccin contra tuberculozei, poliomielitei și vaccin diftero tetanic.

Medicul-șef adjunct al Centrului de Sănătate Publică din Bălți, Veaceslav Chișlari, a declarat că numărul de vaccinuri acoperă necesitățile.

Este vorba despre vaccinuri BCG-2.500 de doze, vaccinul contra poliomielitei-800 de doze și vaccinul tetano difteric-5000 de doze. Vaccinul BCG sunt pentru copii și sunt administrate în maternitate, vaccinul antipoliomielitic se administrează periodic, până la 15 ani, iar vaccinul diftero-tetanic este pentru mature și se administrează grupelor țintă de maturi. Unica problemă rămâne ca populația să înțeleagă importanța imunizării. Un copil sănătos este un copil vaccinat.”

În anul 2000, Republica Moldova a obținut statut de țară liberă de poliomielită, iar lupta cu maladiile infecțioase continuă.

Vaccinarea este una dintre cea mai efectivă, cea mai inofensivă și cea mai ieftină metodă de profilaxie și de combatere a maladiilor transmisibile. La moment, Republica Moldova este țară liberă de poliomielită. Toată lumea știe că poliomielita este o boală cu sechele extrem de grave, care provoacă handicap fizic. Pe cale de eradicare este difteria, rubeola și rujeola. Sunt înregistrate cazuri unice de tuse convulsivă și tuberculoză la copii. Complexul vaccinărilor a adus succese.

Programul național de imunizare dispune de 12 tipuri de vaccin, contra a 12 maladii.

NATALIA TOCARCIUC
VLADIMIR TATARCIUC
CHIRA BATRANAC

Cmentariile sunt închise