Victimele Holocaustului comemorate la Bălți

Un eveniment de comemorare a victimelor, celei mai terbile crime ale umanității – Holocaust a avut loc la Bălți. Tradus din greacă, acest cuvânt înseamnă „arderea de tot”.

La 27 ianuarie 1945, soldații sovietici au eliberat prizonierii supraviețuitori ai lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, sau Auschwitz, numele orașului din apropiere. Este cel mai mare  lagăr al morții, în ale cărui cuptoare naziștii au ucis aproximativ 1,1 milioane de evrei. Miercuri, 27 ianuarie la monumental victimelor Holocaustului din Bălți au fost aprinse lumânări și depuse flori.

La 27 ianuarie, trupele fronturile 1 și 4 ucrainene  au eliberat Auschwitz-Birkenau. Armata Roșie a demolat porțile celui mai groaznic lagăr nazist. Prizonierii, cei care încă mai aveau putere, au plâns și au strigat: „Știam! Am crezut! Și ați venit! ” Auschwitz s-a dovedit a fi un adevărat iad pe pământ. Doar aici au murit peste un milion de oameni.

Pe teritoriul Moldovei,  așa numita ,,curățarea terenului” a început în vara anului 1941. La 17 iulie a aceluiași an, în timp ce se afla la Bălți, Ion Antonescu a ordonat crearea de ghetouri și lagăre de concentrare în toată Basarabia. În ghetoul din Edineț s-au pomenit 23 de mii de oameni, în Costiujeni – 21 mii, în Secureni – 13 mii, în Chișinău – 5 mii. Evreii din Bălți au fost izgoniți în pădurea de lângă Răuțel.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture