Video// Cazuistică cadastrală, care îngrădește dreptul la vot

Locuiesc la periferia municipiului Bălți, dar își au viza de reședință în raionul Rîșcani. Zi de zi folosesc transportul public din oraș, beneficiază de serviciile comunale, școli și grădinițe. Totuși nu au drepturi egale cu bălțenii. Aceștia nu pot participa la alegerea primarului de Bălți. Vorbim despre cartierul de lux ,,Câmpul Minunilor”, teritoriu care administrativ aparține satului Corlăteni, dar de facto este în oraș.

Pentru a beneficia de serviciile publice oferite de stat, oamenii din sectorul respectiv sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la  Rîșcani.

Unii oamenii care locuiesc în acest sector ne-au spus că sunt indignați că nu-și pot da votul pentru edilul de Bălți. Sunt bine informați despre politica și situația din oraș, dar nu pot interveni.

Femeia nici nu și-a putut aminti cine este primarul satului Corlăteni, raionul Rîșcani.

Potrivit Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, persoanele acestui sector nu pot participa la nici un scrutin electoral privind alegerea administrației de Bălți. Acest lucru ar putea fi posibil, dacă comuna Corlăteni ar intra în componența municipiului.

În acest cartier de lux locuiesc cel puțin 300 de persoane. În  perioada 2015-2020 au fost mai multe tentative de a include în componența municipiului Bălți, satele adiacente, cum ar fi Răuțel, Popovca din Fălești, dar și Corlăteni și Singureni din Rîșcani. Însă acestea au eșuat din cauza deciziilor consilierilor raioanelor respective.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture