VIDEO // Guvernul României a oferit Institutului Mamei și Copilului un lot de echipamente de protecție împotriva COVID-19

Un nou lot de echipamente de protecție personală împotriva pandemiei de COVID-19 a fost acordat astăzi, 26 mai 2021, de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în baza contribuției financiare a Guvernului României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), către Rețeaua celor 47 de Cabinete de Sănătate a Reproducerii din Republica Moldova și a Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală (CSRGM) din cadrul Institutului Mamei și Copilului, scrie deschide.md.

Lotul de echipamente va permite personalului medical din aceste instituții să continue acordarea populației serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă, în condiții de pandemie, fiind acoperit necesarul de aceste materiale de protecție pentru întreg anul 2021.

Lotul de echipament de protecție individuală, procurat în baza asistenței oferite de către Guvernul României, în valoare totală de 27.959 USD, include 192.143 de măști medicale de protecție tip II R de unică folosință, 6.000 de ecrane de protecție reutilizabile, precum și 129 mii de mănuși medicale de unică folosință. Cutiile cu echipamentele de protecție au fost livrate Institutului Mamei și Copilului, care va efectua distribuția acestora către Cabinetele de Sănătate a Reproducerii din toată țara.

Prezentă la eveniment, Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dna Tatiana Zatîc, a apreciat asistența oferită de UNFPA Moldova, cu contribuția partenerului său, RoAid, în sprijinul efortului Guvernului Republicii Moldova de a asigura continuitatea acordării serviciilor medicale populației, în special a celor din pachetul serviciilor esențiale, din care fac parte și serviciile sexual-reproductive.

„Statul român, ca întotdeauna este alături de noi, la fel este alături de noi și UNFPA. Aceștia vin cu un suport esențial pentru serviciile de sănătate sexuală și reproductivă. Acest lot de echipamente de protecție pentru personalul medical care activează în centrele medicale de reproducție sunt foarte importante pentru sistemul de sănătate. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor internaționali, UNFPA, pentru acest lot de echipamente de protecție, pentru contribuție financiară mulțumin RoAid, Ambasadei României pentru suportul continuu oferit”, a declarat Zatîc.

Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României – RoAid a fost reprezentată la eveniment de către directorul general, Cătălin Harnagea.

„RoAid este pentru prima oară alături de IMC. Anul acesta și anul viitor Agenția este hotărâtă să contribuie mult mai eficient pentru R.Moldova, la rezolvarea problemelor care țin de sănătatea populației. Subliniez faptul că Agenția va fi prezentă, deschisă, la orice propuneri, nu doar pe demoneiul de sănătate Ne bucurăm că România, prin Agenția RoAid, a putut contribui la achiziționarea acestor echipamente de protecție, atât de necesare în prevenirea infectării cu COVID-19. Este un moment deosebit, întrucât putem vedea, din nou, roadele parteneriatului dintre Agenția română de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid și UNFPA Moldova pentru sprijinirea programelor în domeniul sănătății în Republica Moldova”, a declarat Harnagea.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Moldova, a declarat în cadrul ceremoniei că donația de echipamente se datorează parteneriatului strâns dintre UNFPA și RoAid și și-a exprimat speranța că echipamentele vor fi utile sistemului de sănătate.

„Îmi exprim sincera apreciere față de parteneriatul dintre UNFPA cu Guvernul României care a dus la beneficii multiple de-a lungul anilor pentru sistemul de sănătate din R.Moldova, inclusiv pentru consolidarea serviciilor de prevenire a cancerului de col uterin li sprijinul general oferit sistemului de sănătate salvând astfel vițile multor femei. Evenimentul de astăzi este încă un rezultat datorită acestui parteneriat și vreau să-mi exprim personal recunoștința față de echipa RoAid, pentru dedicația acesteia pentru a face posibilă această donație. Am încrederea că echipamentele donate astăzi vor fi utile la oferirea serviciilor de calitate într-un mediu sănătos și sigur”, a declarat Nigina Abaszada.

În rețeaua națională de 47 de cabinete de sănătate a reproducerii activează personal medical calificat, care asigură servicii privind maternitatea fără risc, servicii de planificare a familiei și prevenirea cancerului de col uterin, servicii sigure și calitative de întrerupere a sarcinii și profilaxia  infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv a infecției HIV, servicii de diagnostic și tratament a infertilității, asistență supraviețuitorilor cazurilor de violență sexuală etc.

Drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă reprezintă un domeniu prioritar al UNFPA, care este un partener strategic al Guvernului Republicii Moldova, oferind asistență pentru a asigura accesul universal la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la planificarea familială.

Lotul de echipamente medicale pentru protecția personală a specialiștilor din rețeaua cabinetelor de sănătate a reproducerii a fost procurat de UNFPA din resursele oferite de RoAid și face parte din răspunsul Fondului ONU pentru Populație, parte a echipei ONU Moldova, la pandemia de COVID-19.

Foto: deschide.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture