Video// La Bălți va fi creat Digital Innovation Hub. Care sunt oportunitățile de dezvoltare a tehnologiilor viitorului, aflați mai jos

Centrul Digital va conecta toți actorii interesați de tranformarea digitală în regiunea de Nord

0

Un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive prin intermediul înbunătățirii proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale va fi creat la Bălți. Este vorba despre Digital Innovation Hub. Centrul digital Hub va oferi și susținere financiară inițiativelor dar și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri.

 “ Prin intermediul unui Hub de de inovare digitală se pot crea conexiuni cu investitori, accesa finanțări, pentru transformarea digitală și se conectează utilizatori și furnizori de inovații digitale. Structura Hubului de renovare digitală este bazată pe cooperarea regională dintre mai mulți parteneri: universități, centre de cercetare, asociații industriale, camere de comerț, incubatoare de afaceri, agenții de dezvoltare și chear administrații publice. Aceasta poate avea deasemenea parteneriate cu furnizorii de servicii din afara regiunii lor”.

Potrivit lui Doina Nistor, Directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului, centrul Digital Innovation Hub este o inițiativă

Vă salut din numele Proiectului Tehnologiile Viitorului,care este finanțat de Agenția Statelor Unite, pentru dezvoltare internațională și Guvernul Suediei. Noi ne bucurăm să vedem inițiative care țin de inovații și digitalizare, în Moldova în special inițiative regionale, ori inovația astăzi sta la baza dezvoltării economice.Nu în ultimul rând locomotiva sau catalizatorul informației, este tehnologia, inovații fără tehnologii nu putem avea și viceversa.Tehnologia fără inovații cred că nu-ți are o utilitate în economie. În dezvoltarea economiei și a societății.Noi știm că în zona de nord a Republicii sunt și companii ITI, noi am lucrat cu câteva companii ITI în ultimii ani ca să împlimentăm softuri contabile chear la fabrici aici în Bălți. Noi știm că mai mult de toate în zona Bălțiului și în zona de nord este nevoie de transformare digitală a industiilor tradiționale, aici vom face accentul nostru către suportul Digital Innovation Hub, care se lansează astăzi . Sperăm ca pe această platformă să avem noi specialități, noi masterate, noi cursuri noi abilități digitale și lucrăm împreună cu partenerii ca acest centru nordic să devină o platformă de inovații și ablități digitale pentru tineri din Bălți.”

Prezentă la eveniment a fost și Lidia Bețoae, reprezentantă ADR Nord-Est din Piatra Neamț, România. Potrivit ei la momentul actual sunt prezente toate ingredientele necesare pentru înființarea acestei structuri și punerea ei, în slujba companiilor, reprezentanților din domeniul IT și întregii societăți.

“În primul vreau să salut inițiativa, chear este cel mai potrivit moment, să lansați un Hub Digital, dacă noi în 2019 când am început acestă inițiativă mai aveam dubii, dacă e sau nu e atât de necesar o astfel de structură, au venit vremurile astea noi care ne-au convis, și acum cred chear nu mai e nimeni să-ți pună problema la ce ne trebuie un Hub Digital. Aici mă refer atât la resurse financiare, cât și la resurse umane care au cunoștințele necesare pentru a susține procesul și pentru a ajuta companiile și instituțiile publice să acceseze tehnologiile viitorului.”

Pentru ca dezvoltarea economică să fie una posibilă prin intermediul instrumentelor digitale și a competențelor tehnologice, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va oferi programe educaționale în IT și domenii conexe pentru a pregăti viitorii specialiști care să răspundă cerințelor pieței, să dezvolte afaceri inovaționale și să muncească în regiunile în care aceștia locuiesc.

“Pot afirma cu mândrie că companiile care defapt reprezintă ACETI au fost fondate și în cadrul acestei companii activează absolvenții USARB, ceea ce ne face încrezători că ne îndeplinim misiunea bine,și că v-om face față provocărilor acestui proiect extraordinar pe care îl lansează Asociația ACETI astăzi creacrea acestui Hub pentru că doar printr-o implimnetare în comun a ideilor și proiectelor putem să ajungem la succes. Înțelegem că inovațiile se nasc în comunități academice înclusiv se transpun în economia reală, presupunem că v-om avea de lucru mult noi ca instituție de învățământ superior cei care formăm atât specialiști în domeniul IT, domeniul ingineriei, și multe alte domenii întrucât nu putem implimenta inovațiile dintr-un punc de vedere îngust și cu siguranță v-om avea nevoie de îmbinarea efortului atât a cadrelor didactice cât și a tinerilor care se vor forma în cadru instituției noastre care vor contribui la implimentarea proiectelor. Noi sperăm ca în acel centru de inovare și transfer tehnologic pe care-l v-om lansa în foarte scurt timp la USARB,cu susținerea partenerilor vom putea să contribuim la implimentarea și încununarea cu succes acestui eveniment frumos care se lansează astăzi.

Până la sfârșitul anului 2023 reprezentanții Digital Innovation Hub își propun să înregistreze centrul de inovare pe platforma internațională JRC pentru extinderea colaborării directe cu alte huburi de digitalizare și inovare ale statelor membre ale UE.

Menționăm, că Digital Innovation Hub va fi implementat de  Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului Economiei, ADR Nord-Est din România și suportul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture