Video// ,,Statutul mun.Bălți” din nou în Parlament. De 9 ani acest proiect de lege nu este dus până la capăt

Deputații PAS Boris Marcoci și Liliana Grosu au înregistrat astăzi, 30 septembrie, un proiect de lege privind statutul municipiului Bălți, proiect care va contribui substanțial la consolidarea capacității administrației publice locale a municipiului Bălți. Până acum proiectul a fost înregistrat și de alți deputați din Bălți, însă fără rezultat, municipiul Bălți așa și nu a obținut un statut special.

Boris Marcoci Deputat PAS: „Din 2012 până în ziua de astăzi, multe guverne au început acest proiect, însă nu a fost dus până la capăt. Astăzi am înregistrat un proiect prin care capitala de nord a Moldovei să aibă un statut aproximativ cu cel al Chișinăului”. 

 Proiectul prevede ca taxele pentru drumuri să rămână în municipiu, impozitele din veniturile persoanelor fizice să rămână în localitate în proporție de 100%, iar din veniturile persoanelor juridice, în proporție de 50%.

Liliana Grosu Deputat PAS: ,,Prin acest proiect se propune introducerea delimitării între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii din bugetul local. Totodată, competențele proprii să fie împărțite în obligatorii și voluntare. Această delimitare va permite asigurarea financiară completă și realizarea tuturor competențelor administrației publice locale. Venim cu propunerea de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că, în prezent, acestea sunt percepute de  instituțiile fiscale, care nu au demonstrat un randament necesar la perceperea lor”.

Menționăm că de aproape 10 ani autoritățile locale ale orașului Bălți, dar și deputați din partea mai multor formațiuni politice încearcă să confere municipiului Bălți un statul special, care ar permite dezvoltarea localității. Însă nu le-a reușit. Printre deputații care au înregistrat un proiect de lege privind statutul municipiului Bălți se numără Vladimir Vitiuc, care a făcut parte din mai multe partide și Arina Spătaru, fost deputat Platforma DA.

Cea din urmă a înregistrat proiectul de lege în Parlament, în luna iulie 2019, pe când era deputat din partea Blocului ,,ACUM”, platforma Demnitate și Adevăr. După mai multe încercări, în decembrie 2020, Spătaru a încercat din nou introducerea proiectul de lege privind statutul mun. Bălți pe ordinea de zi a Parlamentului, însă fără rezultat.

Inițiativa a fost împiedicată de 2 deputați socialiști care au părăsit sala în timpul votării, iar al treilea, Vladimir Vitiuc, care făcea parte deja din Partidul Șor, a ignorat solicitarea.

Atunci deputații vizați și-au explicat acțiunea prin faptul că proiectul de lege are nevoie de mai multe completări. Și ex-primarul orașului Bălți, Renato Usatîi s-a luptat pentru obținerea acestui statut.

Totodată menționăm că proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți a fost înaintat de cei doi deputați PAS în prag de alegeri locale noi, care vor avea loc pe 21 noiembrie 2021. Iar Boris Marcoci este candidatul acestui partid pentru funcția de primar al orașului Bălți.

Potrivit legislației, statut de municipiu au orașele: Chișinău, Bălți, Orhei, Bender, Cahul, Ceadîr-Lunga, Edineț, Comrat, Hâncești, Soroca, Strășeni, Tiraspol și Ungheni.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture