(video) Un grup de experți englezi din sănătate au demontat miturile cu privire la alternativele țigărilor
Apărute acum 18 ani pe piață, țigările electronice au stârnit controverse în spațiul medical, dar și în cel public. Pe de o parte, unii sunt reticenți în privința acestora, în timp ce alții declară că dispozitivele electronice de livrare a nicotinei sunt mai puțin dăunătoare pentru organism decât țigările tradiționale. Într-un film documentar, realizat de Yorkshire Cancer Research, un grup de experți englezi din sănătate au demontat miturile referitoare la țigările electronice, declarând că acestea sunt printre cele mai intens cercetate inovații din ultima perioadă. În Marea Britanie, sistemele electronice sunt cea mai populară alternativă în rândul fumătorilor., transmite deschide.md.
Mulți oameni cred că țigările electronice ar fi fost inventate de marile companii de tutun, însă nu este așa. Inovația a venit din partea unui om care și-a dorit să găsească o cale pentru a se lăsa de fumat. Este vorba despre farmacistul chinez Hon Lik, care, după ce a devenit un fumător înrăit, a decis să renunțe la acest obicei pentru a evita soarta tatălui său, care a murit din cauza unei boli provocate de fumat.
În 2010, Hon Lik a fost nominalizat pentru premiul Kcancer Hero datorită invenției sale și a declarat că și-ar dori ca sistemele electronice de livrare a nicotinei să fie fabricate de marile grupuri farmaceutice internaționale.
Astăzi, pe piață există mai multe produse alternative ale fumatului, precum țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului. Aceste produse se deosebesc semnificativ de țigările tradiționale și aceasta datorită absenței procesului de ardere a tutunului.
Specialiștii spun că fumul țigărilor tradiționale conține 6.000 de substanțe chimice periculoase, dintre care cel puțin 69 pot provoca apariția cancerului. În același timp, aerosolul sistemelor electronice de livrare a nicotinei conține în mare parte nicotină, propilen glicol (substanță folosită în alimente, medicamente și cosmetice pentru reglarea umidității), glicerină vegetală și arome. Aceste substanțe nu sunt asociate cu riscuri serioase pentru sănătate.
Milioane de fumători din întreaga lume au trecut la alternative mai puțin nocive țigărilor, cu toate acestea, dispozitive sunt înconjurate de mai multe mituri.
„Ei bine, primul dintre miturile despre țigările electronice, care este foarte, foarte tragic, este acela că oamenii spun că este la fel de rău pentru tine ca și fumatul. Și aproximativ o treime dintre fumătorii din Marea Britanie cred asta. Nu este deloc adevărat”, a declarat Liam Humberstone, membru al Independent English Vape Trade Association.
O altă controversă ține de componența țigărilor electronice. „Un mit este acela că nu știm nimic despre ele. Nu știm ce se află în ele. Și acesta este un mit foarte răspândit. Țigările electronice sunt probabil una dintre cele mai cercetate inovații ale timpului nostru”, declară doctorul Sharon Cox, cercetătoare în cadrul University College London.
Specialiștii spun că Marea Britanie a demonstrat că folosirea metodelor alternative de livrare a nicotinei poate avea un impact pozitiv în problema reducerii riscurilor, precum și în combaterea epidemiei fumatului. Totodată, în Regatul Unit există cea mai strictă reglementare din lume a sistemelor electronice.
„Părerea mea este că ne-am dori un viitor fără tutun, nu neapărat un viitor fără nicotină. Fiecare trebuie să judece în funcție de ceea ce crede că îl va ține departe de fumat”, menționează doctorul Sharon Cox, cercetătoare în cadrul University College London.
„Am urmărit dovezile de ceva timp și ceea ce este din ce în ce mai clar este că vapatul este mult mai puțin dăunător decât fumatul”, afirmă Martin Dockrell, Tobacco Control Lead, în cadrul Public Health England.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide până la jumătate dintre consumatorii săi, fiind vorba de peste 8 milioane de persoane în fiecare an. Mai mult de 80% din cei 1,3 miliarde de fumători din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
Foto: deschide.md.
Comentariile sunt închise