Voicu, despre deplasările lui Dodon fără mască și mănuși: „Nu am văzut careva abateri”

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Pavel Voicu, spune că nu a văzut careva abateri din partea președintelui Igor Dodon în ceea ce ține de respectarea regulilor impuse de pandemie. Ministrul a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 că autoritățile urmează totuși să analizeze o sesizare depusă de un deputat în vederea sancționării contravenționale a președintelui, pe motiv că acesta nu a respectat măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, relatează zdg.md

„Nu l-am amendat pentru că are și imunitate. Deocamdată, nu am văzut careva abateri de la acele dispoziții sau hotărâri ale Comisiei. Avem înregistrată adresare unui deputat și vom examina sub toate aspectele, or noi, poliția, nu ar trebui să stăm doar cu ochii la micul ecran și să urmărim chiar toate activitățile pentru că acolo se spune de deplasări și că, cumva, nu au fost respectate normele. Pe de altă parte, trebuie să nu încurcăm lucrurile. Obligația de a purta măști și mănuși este atunci când se intră în localuri închise. În cazul președintelui nu am văzut abateri, dar noi vom examina”, a precizat ministrul, chiar dacă președintele Igor Dodon a plasat imagini foto pe pagina sa de Facebook de la întâlniri cu cetățeni care au avut loc, inclusiv în spații închise, iar acesta nu a purtat mască de protecție.

Pavel Voicu a mai precizat că poliția va acționa în acest caz „conform legislației în vigoare”. Întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța ce înseamnă mai exact acest lucru, ministrul a menționat că, în prezent, președintele are imunitate.

„Vom porni un proces penal în cazul dacă va fi stabilit că e vinovat pentru anumite încălcări, timp de un an de zile. Atât timp cât are imunitate, nu îl putem atrage la răspundere, iar dacă își va pierde imunitatea, îl vom trage la răspundere în cazul în care a comis o abatere”, a declarat Voicu.

Anterior, deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco a depus o sesizare în adresa MAI în vederea sancționării contravenționale a președintelui Igor Dodon, pe motiv că acesta, contrar normelor impuse în perioada pandemiei, nu a respectat măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice.

„Legea este una pentru toți și trebuie aplicată față de toți – Igor Dodon trebuie sancționat pentru încălcarea vădită a normelor imperative privind măsurile de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice!

Deși a încălcat în mod sistematic Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (pe perioada valabilității acestora), dar și a normele exprese ale Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică nr.11 din 15 mai 2020, instituțiile statului nu s-au autosesizat și nu au inițiat procedura de tragere la răspundere contravențională a lui Igor Dodon.

Cer imperios Ministerului Afacerilor Interne să aplice legea conform literei și spiritului ei și să-l sancționeze contravențional Igor Dodon. Or, nimeni nu este mai presus de lege. Mai ales Președintele Republicii Moldova, care, în mod normal, trebuie să fie un exemplu de respectare a legii pentru toți cetățenii țării”, precizează deputatul.

Președintele Igor Dodon a afișat în ultima perioadă mai multe imagini foto pe pagina sa de Facebook de la vizitele sale în teritoriu. Șeful statului a avut întrevederi cu autoritățile publice locale, cu agenți economici, dar și cu mai mulți cetățeni, fără a purta mască de protecție, inclusiv în spațiile închise, și fără a respecta distanța socială.

Sursa: zdg.md
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe