Vulcanul Etna s-a mai lungit cu câțiva metri

“Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantități semnificative de material piroclastic și straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr și mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului”, a anunțat Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) într-un comunicat, transmite Știri.md.

Datorită analizei imaginilor din satelit, oamenii de știință ai INGV au concluzionat că craterul sud-estic depășește în prezent “fratele său mai mare” nord-estic, care a fost timp de 40 de ani cel mai înalt vârf al celebrului vulcan.

Altitudinea de 3.357 metri, care are o marjă de eroare de plus/minus trei metri, a fost obținută cu ajutorul imaginilor surprinse de satelitul Pléiades în iulie, ca parte a parteneriatului internațional “Geohazard Supersites and Natural Laboratories”, permițând actualizarea modelului digital al Etnei.

Dincolo de aspectul științific, viața de zi cu zi a locuitorilor din zona situată în jurul vulcanului Etna este afectată de activitatea sa frenetică din ultimele luni.

“Din februarie, au avut loc nu mai puțin de 55 de evenimente”, a declarat Tania Cannizzaro, o pensionară care locuiește în orașul Catania.

“În funcție de vânt, zdruncinăturile vulcanului se resimt în Catania și fac să se miște geamurile. Cenușa purtată de vânt cade constant pe străzi și balcoane, care devin complet negre”, a mai spus ea.

Etna, care se întinde pe o suprafață de 1.250 km pătrați, este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu erupții frecvente de aproximativ 500.000 de ani.

Foto: Știri.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture