ZIUA DE NAȘTERE AL LUI I.CREANGĂ, MARCATĂ ÎNTR-O ȘCOALĂ DIN BĂLȚI

A furat cireșe din curtea moșilor săi și legendara pupăză din teiul aflat la marginea satului. Sunt doar câteva isprave ale lui Nică al lui Ștefan a Petrei din Humulești,  interpretate  de elevii clasei a 2 de la  școala primară ”Spiridon Vangheli” din Bălți. Micuții au reanimat cele mai renumite scene din operele scriitorului român Ion Creangă, care a împlinit în data de 1 martie, 180 de ani de la naștere. De prestația copiilor au rămas impresionați atât părinții cât și învățătorii și colegii.

Pentru câteva ore sala destinată matineilor s-a tranformat într-o poveste. Copiii au repartizat și amenajat sala pe zone, pentru fiecare colț fiind caracteristică o poveste. De la covoare tradiționale moldovenești până la un cuptor improvizat pentru plăcintele,  pe care le-au mâncat nurorile renumitei soacre din creația lui Creangă.  Organizatorii au amenajat și un ”iaz” pentru ursul care a fost păcălit de vulpe și a rămas fără coadă.

Potrivit dirigintei de clasă Liuba Oliva , pregătirile pentru eveniment au durat 3 săptămâni.

Cei care au dat viață personajelor lui Creangă au fost elevii, care au îndrăgit poveștile lui din prima.

Matineul au impresionat îndeosebi părinții, care mărturisesc că și-au amintit de unele momente hazlii din copilăria lor.

Ion Creangă s-a născut pe 1 martie 1837 în satul Humulești. Din păcate, ziua lui de naștere nu a fost marcată la Bălți, deși pe Aleea Clasicilor este instalat monumentul marelui scriitor.

Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie. Mai multe creații de-a lui Creangă au fost ecranizate.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture