Ziua Națională a României marcată în cele mai mari orașe din Moldova

131

Astăzi, 1 decembrie, țara vecină își marchează sărbătoarea națională – Ziua Națională a României, care este dedicată unui eveniment istoric: în prima zi a lunii decembrie în anul 1918 s-a săvârșit unirea tuturor românilor.

Aceasta a fost sărbătorită și în cele mai mari orașe din R.Moldova. De exepmlu la Chișinău manifestanţii au pornit în marş din faţa Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Capitală şi au întins un tricolor de 102 metri lungime, simbolizând astfel împlinirea a 102 ani de la Marea Unire din 1918, scrie TV8.

Și locuitorii din Bălți au sărbătorit Ziua Națională a României. Aceștia s-au adunat în preajma  monumentului lui Ştefan Cel Mare din oraş, unde a fost oficiată o slujbă, depuse flori la monumental domnitorului,  urmate de un concert şi momente artistice.

În acest an, Ziua Națională vine într-o perioadă complicată din punct de vedere sanitar, iar ceremoniile se vor desfășura în condiții cu totul speciale, fără tradiţionala defilare a militarilor şi tehnicii de luptă şi fără ca avioanele să mai survoleze spaţiul aerian. Începând cu anul 2014, militarii din Garda de Onoare participă la parada militară, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României.

Potrivit Jurnal TV, ziua Naţională a României a fost  sărbătorită în străinătate anul acesta prin evenimente online organizate de ambasade sau filiale ale Institutului Cultural Român.

Amintim că actualul președinte al R.Moldova, Igor Dodon a declarat de mai multe ori că va interzice organizarea activităților dedicate Zilei Naționale a României. Totuși, acesta a fost marcată annual în mai multe localități din țară.

Cmentariile sunt închise