3 din 10 vârstnici din R. Moldova au acces la tehnologii digitale

În Republica Moldova, doar 3 din 10 persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparație cu 8 din 10 persoane din alte categorii mai tinere de populație.

Sunt date prezentate în cadrul unui eveniment organizat de Fondul ONU pentru Populație, care a prezentat Indicele de Îmbătrânire Activă, în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, marcată astăzi, 1 octombrie, transmite IPN.

Indicele de Îmbătrânire Activă este un instrument de comparare a procesului de îmbătrânire activă între țările Europei și de identificare a punctelor forte și slabe în evoluția îmbătrânirii în fiecare țară.

„Acum, când Moldova trece prin provocări demografice diverse, inclusiv îmbătrânirea populației, migrația, speranța de viață scăzută, noi, cei de la UNFPA, suntem gata să sprijinim mai departe Guvernul Republicii Moldova în crearea unei societăți în care fiecare persoană poate să-și realizeze potențialul său și visele sale”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA Moldova.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare, a menționat că tematica acestui an a Zilei internaționale a persoanelor vârstnice – și anume: „Echitate digitală pentru toate vârstele”– îndeamnă la măsuri pentru reducerea decalajului digital între generații.

„În prezent, digitalizarea reprezintă o provocare, mai ales pentru persoanele vârstnice. Însă beneficiile aduse de către aceasta sunt multe și diverse. Este nevoie de acțiuni concrete pentru o mai bună incluziune a vârstnicilor în societatea digitală”, a notat vicepremierul.

Reprezentantul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a declarat că este cunoscut faptul că solidarizarea inter-generațională este pilonul care menține familiile și comunitățile împreună, precum și contribuie la o societate mai stabilă și prosperă.

„Unul dintre obiectivele de bază ale digitalizării vârstnicilor este păstrarea legăturilor mai strânse cu cei care sunt mai expuși riscului de a fi izolați și marginalizați. În acest context, Ministerul implementează mai multe politici pentru a promova principiul îmbătrânirii active”, a mai spus responsabilul.

Caroline Tissout, directoarea biroului de Cooperare al Elveției, a menționat că bătrânii sunt calificați ca non-activi, însă în realitate ei au o contribuție importantă, inclusiv în cadrul familiei, când au grijă de copii.

„Este foarte importantă abilitarea acestora și să nu vedem persoanele în etate doar ca beneficiari de asistență socială, dar să-i vedem ca membri activi care contribuie la dezvoltarea societății. Ei au de împărtășit foarte multe. De asemenea, este important să cunoaștem care sunt necesitățile lor”, a mai spus Caroline Tissout.

Evenimentul este organizat ca parte a proiectului „Abilitățile digitale conectează generații” desfășurat de UNFPA, Fundația Moldcell și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu HelpAge International Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture