ALEGERILE PREZIDENȚIALE, LA SFÂRȘITUL LUI AUGUST – ÎNCEPUTUL LUI SEPTEMBRIE

Decizia în Parlament cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale va fi luată atunci când vor fi gata modificările care trebuie operate la Codul Electoral, iar din acel moment, conform Codului bunelor practici în domeniul electoral al Comisiei de la Veneția, stabilește un termen de 4-6 luni până în ziua alegerilor. Astfel, prezidențialele din acest an ar putea avea loc în perioada dintre sfârșitul lunii august – începutul lunii noiembrie. Cel puțin asta spune președintele Parlamentului, Andrian Candu, potrivit căruia scrutinul electoral va costa între 50 și 75-80 de miliioane de lei, transmite realitatea.md.

Președintele Parlamentului a mai precizat că este o intenție de a organiza o conferință internațională cu privire la tot ceea ce-i legat de procesul electoral și de modificările în Codul Electoral legate de alegerea președintelui.

Noi vorbim de luna aprilie-mai, cel târziu în iunie, când acele prevederi electorale noi ar trebui deja să fie clare și stabilite, să vedem cum mergem mai departe”, a spus Candu.

Acesta a precizat că Partidul Democrat va participa în campania electorală și la alegerea președintelui și își va asuma „atât victoria, cât și un eventual eșec”.

Întrebat dacă a știut despre ceea ce urmează înainte de decizia Curții Constituționale din 4 martie, președintele Parlamentului a răspuns negativ, menționând chiar că, fiind într-o pauză a ședinței plenare din acea zi l-a sunat pe președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și l-a întrebat: „Ce-a fost asta?” „Pur și simplu. Fiindcă nu știam. Știam de sesizarea celor din Partidul Liberal Democrat, de un anumit tratament și de o anumită argumentare, dar nimeni nu s-a așteptat la o astfel de întorsătură. Efectiv pe foarte mulți i-a surprins decizia Curții Constituționale”, a spus Candu.

Cât ține de solicitarea liderului socialist Igor Dodon de a se adresa Comisiei de la Veneția pentru a da o calificare acestei decizii, președintele Parlamentului a spus: „Din toate discuțiile pe care le-am avut, concluzia preliminară este că, dacă vom trimite un astfel de demers vom părea foarte provinciali și acei care nu cunoaștem cum funcționează Consiliul Europei și Comisia de la Veneția. Vom primi un răspuns diplomatic că ei nu se ocupă și nu se expun pe un astfel de subiect”.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture