ÎN GOSPODĂRIILE MOLDOVENILOR SE COC CRĂCIUNEI ȘI SE TAIE PORCUL

Mare agitație în gospodăriile din satul Elizaveta. În ajun de Crăciun, femeile coc crăciunei, iar bărbații sacrifică porcii pentru masa de sărbătoare.

După ce au sacrificat animalul, gazda răsplătește măcelarii cu un pahar de vin.

Le turnăm mai întâi celor care au înjunghiat porcul, că așa e la noi la moldoveni. Să dea Domnul ca anul acesta să fie la fel de bun ca anul trecut”.

În timp ce gospodarii prind la puteri, copiii încalecă pe porc. După tradiție așa carnea ar fi mai gustoasă.

Gospodina casei spune că va pregăti mai multe bucate tradiționale, dar va avea grijă să împartă din carne și celor dragi.

Din carne vom pregăti răcituri, cârnați, pârjoale, cighiri, borș scăzut. Avem copii, vom da o bucată de carne la unu, o bucată la altul, la prieteni, la rude, la surori. Împărțim, căci când taie ei, ne dau și nouă și mâncăm toți dintr-o bucată”.

De obicei, sacrificarea porcului se încheie cu o masă plină de bucate tradiționale, unde nu lipsește fripturica din carne proaspătă sau numită în popor mana porcului și mămăliga.

Să trăiți mulți ani. Să creșteți porci. Să bucurați nepoții și copiii. Când ar fi măcar peste o săptămână, când la unul, când la altul”.

În timp ce unele gospodine sortează porcul, altele pregătesc crăciuneii și colacii pentru colindători.

Așa am apucat de la bunica, de la mama, să coacem colăcei. Acum învăț și eu nepoțălile, nurorile, că am cinci. Cred că o femeie gospodină le reușește pe toate”.

Pentru gospodinele din Elizaveta, coptul în ajun de Crăciun este și un bun prilej pentru a-și aminti de tradiții și colinzi.

Coc Crăciunei la tăți băieți și le dau la toți câte unu. Îi punem la icoană. După tradiție trebuie să fie mâncați abia la primăvară, când se iese cu boii la arat pentru ca anul să fie unul roditor”.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Aproape 90 la sută dintre moldoveni celebrează Nașterea domnului după Calendarului Iulian.