ANSA vine cu sfaturi şi recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări în speranţa de a vă ajuta să alegeţi produse de calitate pentru masa de sărbătoare.

0

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu atenționări către populație să procure alimentele doar din locuri special amenajate şi autorizate, unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar și sunt păstrate în condiții potrivite, transmite ipn.md.

ANSA atenționează că temperatura de păstrare a cărnii este de circa  4±2 °C. Carnea va fi elastică, de culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Aceasta trebuie să dețină ştampila de control sanitar-veterinară.Peștele trebuie să fie păstrat în spațiu frigorific sau în utilaj specializat (pentru peștele viu). Sortimentele sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea produsului, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic sau furnizor. Peștele alterat are solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună.
Dacă facem referire la coaja ouălor atunci aceseata trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare este de 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider. Cumpărătorii sunt îndemnați să verifice informația despre data limită de consum, marcată pe fiecare ou aparte. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.
În contextul dat ANSA atenționează că produsele comercializare în stradă trebuie evitate, chiar dacă au un preţ mai mic, întrucât pot fi periculoase și duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Menționăm că la depistarea produselor sau a serviciilor neconforme, ANSA poate fi sesizată la numărul de telefon: 022-26-46-43, pe viber: 067675544 sau la adresa de e-mail: [email protected]

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture