Designeri moldoveni au creat în premieră colecții de haine adaptate persoanelor cu dizabilități

0

Trei colecții de haine care sunt adaptate în totalmente  necesităților persoanelor cu dizabilități au fost create și lansate pentru prima dată în Republica Moldova. Lansarea acestor colecții a avut loc cu participarea designerilor autohtoni și a femeilor cu necesități speciale. Evghenii Hudorojcov și Ana Popova s-au alăturat campaniei „Combatem stigma cu stil” și au creat articole vestimentare,acestea find ajustate nevoilor femeilor cu dizabilități, adică hainele sunt stilate și comode în același timp, transmite IPN.

În contextul dat potrivit designerilor, o haină care este adaptată necesităților persoanelor cu nevoi speciale este cea care poate fi îmbrăcată mai ușor, de exemplu, are lipici sau magneți în loc de nasturi tradiționali, are decolteuri mai largi, aceste articole vestimentare se bazează pe stofe naturale și, în același timp, poate fi acomodată la diverse situații care pot parveni.

Lansarea celor trei colecții de rochii, costume și pijamale la Chișinău a inclus un defileu la care au participat în jur de 15 femei și fete cu dizabilități. Acestea au mărturisit  că a fost o experiență unică pentru ele și deneuitat, prin care femeile datorită acestui defileu și haine s-au simțit la egalitate cu ceilalți, iar necesitățile lor au fost luate în considerare.

„Chiar dacă am fost sprijinită în defilarea mea de un cadru de mers, m-am simțit mândră și onorată să port ținutele designerilor noștri autohtoni, mi-am descoperit stilul și stofele pe care până acum le ocoleam, crezând că nu mă voi simți comod în deplasare. Dar nu a fost așa, deoarece designerii au făcut toate ajustările necesare. Astfel, aranjată frumos de stiliști, am depășit orice stereotip și am mers comod și cu încredere pe podium”, mărturisește Mariana Țîbuleac-Ciobanu, participantă la defileu.

Menționăm că campania „Combatem stigma cu stil” a fost desfășurată în perioada lunilor septembrie-decembrie de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în parteneriat cu Asociația Producătorilor din Industria Ușoară și Asociația „Motivație” în Moldova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture