Benzina a sărit pragul de 23 de lei. Șoferii, puși în situația între a goli buzunarele sau bacul

0

Motorina și benzina ajung la noi prețuri record pentru Republica Moldova. Conform prețului plafon afișat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), pentru zilele weekend și ziua de luni, 31 ianuarie un litru de benzină a sărit de 23 de lei, iar motorina este aproape de 20 de lei, trasnmite agora.md.

Drept urmare, șoferii vor trebui să achite 23,03 lei pentru un litru de benzină și 19,98 – pentru motorină. Prețul este mai mare cu 9 și respectiv 8 bani.

ANRE explică creșterea accelerată a prețurilor pentru produsele petroliere prin creșterea cotației petrolului Brent, care a depășit pragul de 90 de dolari per baril.

„Aceeași tendință se păstrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care acum sunt tranzacționate la prețuri ce depășesc 840 de dolari per tona și respectiv 770 de dolari per tona, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 7 ani. Respectiv, valorile date influențează în mod direct prețul final al produselor petroliere importate pe piața din Republica Moldova”, se arată în explicație Agenției.

Potrivit ANRE, creșterile date se atestă în majoritatea statelor din regiune, inclusiv în România, care este principalul furnizor de carburanți pentru țara noastră.

Pe 19 ianuarie, cotaţia petrolului Brent a urcat până la 89,05 dolari per baril, ajungând astfel la cel mai mare nivel înregistrat din13 octombrie 2014. Același nivel maximal din ultimii 7 ani se înregistrează și la cotațiile Platts pentru benzină și motorină, care reprezintă produse derivate din petrol”, ,a mai precizat ANRE.

La începutul anului, Agenția a venit cu o explicație a majorărilor prețurilor la produsele petroliere în 2022. Explicația de atunci se referea la majorarea cotelor accizelor prevăzute de Codul Fiscal al R. Moldova.

Cu alte cuvinte, prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de trei ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare.

La modul practic, de la 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture