Cazul lui Gheorghieș: De unde are casa luxoasă și Mercedesul GLE

Judecătorul Alexandru Gheorghieș, fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

0

ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Alexandru Gheorghieș a fost reținut după perchezițiile efectuate la casa înregistrată pe numele soției sale, Ecaterina, amplasată pe str. Kogălniceanu din orașul Bălți. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că imobilul a devenit oficial proprietatea soției judecătorului în octombrie 2020, în urma unui contract de schimb. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Gheorghieș a indicat casa și construcțiile accesorii, menționând că imobilele au fost obținute în urma unui contract de schimb.

Familia angajaților CA Bălți i-a dat judecătorului casa de lux în schimbul unui apartament

Datele cadastrale consultate de ZdG arată că acest contract de schimb a fost semnat între Ecaterina Gheorghieș, soția judecătorului și familia SîrbuGhenadie Sîrbu este șeful serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți, iar soția acestuia, Lidia, este femeie de serviciu în cadrul instanței pe care Gheorghieș a condus-o.

Contractul de schimb a vizat casa de lux în care locuiește familia Gheorghieș și un apartament, obținut de soții Gheorghieș în 2019, în urma unui contract de donație semnat cu soacra magistratului. Cu alte cuvinte, familia Gheorghieș a cedat familiei Sîrbu un apartament de 74 de metri pătrați, indicat în declarația de avere a lui Alexandru Gheorghieș pentru anul 2019 și a primit, în schimb, casa de locuit cu o suprafață cadastrală de 153 de metri pătrați, înregistrată pe numele soților Sîrbu.

Datele cadastrale arată că acest imobil a fost construit pe un teren obținut de Ghenadie Sîrbu în anii 2014-2015. Pe 5 noiembrie 2018, la Cadastru, pe acest teren a fost înregistrată casa și două construcții accesorii. În octombrie 2020, imobilul a trecut în proprietatea soției lui Alexandru Gheorghieș. În realitate, soții Ghenadie și Lidia Sîrbu locuiesc într-un imobil modest din apropiere, amplasat tot pe strada Kogălniceanu din Bălți.

Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 m.p. care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți. Renato Usatîi, pe atunci primar al orașului Bălți anunța că pentru ca judecătorul să evite achitarea a circa 400 de mii de lei pentru privatizarea locuinței, și-ar fi înscris soacra și socrul în apartament, luându-i la întreținere, și astfel costul pentru privatizare a scăzut la 19 mii de lei. Atunci magistratul afirma că nu a încălcat nicio normă legală, documentele fiind verificate și de către CNA.

investigatie
Casa magistratului Alexandru Gheorghieș, din orașul Bălți. Foto: nordnews.md

Mercedes GLE de peste 50 de mii de euro, înregistrat pe numele fiului femeii de serviciu

Relațiile apropiate dintre familia Gheorghieș și familia Sîrbu nu s-au limitat doar la schimbul unui apartament de 74 de metri pătrați pe o casă de lux. Sursele ZdG din cadrul organelor de drept afirmă că judecătorul Alexandru Gheorghieș a utilizat de mai multe ori un automobil luxos, Mercedes GLE, care costă peste 50 de mii de euro. Mașina a fost procurată din salon, în 2018, și este înregistrată pe numele lui Dorin Sîrbu, fiul soților Ghenadie și Lidia Sîrbu. Aceleași surse precizează că, fiind audiat, Dorin Sârbu, care în momentul achiziției avea 20 de ani, le-a spus anchetatorilor că mașina nu-i aparține, ea fiind înregistrată pe numele său în urma unei solicitări venite din partea tatălui său, care i-ar fi spus că automobilul aparține, de fapt, judecătorului Alexandru Gheorghieș.

Mă scuzați, eu nu am timp acum de discuții. Puteți să reveniți mai târziu (…). Nu am timp acum să vorbesc. Sunați, vă rog, mai târziu. Peste vreo oră puteți să reveniți”, ne-a spus Dorin Sîrbu, evitând să discute cu ZdG. Lidia Sîrbu nu a răspuns la apelurile ZdG. Ghenadie Sîrbu, șeful serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți, este reținut și el pentru 72 de ore.

În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Alexandru Gheorghieș a indicat că deține un alt automobil de lux, un Audi Q5, fabricat și cumpărat de magistrat în 2016. Conform surselor ZdG, procurorii și ofițerii SIS verifică și legalitatea procesului prin care fiica judecătorului Gheorghieș a procurat un automobil de model Skoda Superb.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture