Cazul moldovenilor duși în Bulgaria pentru transplant de rinichi

Procuratura Generală va solicita informații de la organele de anchetă din Bulgaria în privința unor cazuri de transplanturi ilegale de organe de la tineri moldoveni și se vor se vor implica în efectuarea urmăririi penale împreună cu colegii din Bulgaria. Reacția procuraturii vine după ce reprezentanții Ministerului Sănătății din Bulgaria au anunțat că într-un spital de stat, din Sofia, se efectuau transplanturi ilegale de organe. Rinichii pentru transplant către cetățeni bogați din Germania, Israel, Japonia și Oman erau vânduți de către cetățeni ucraineni și moldoveni, scrie deschide.md.

„Procuratura Generala a Republicii Moldova a luat act de respectivele informații, le-a înregistrat și prin intermediul canalelor internaționale de cooperare dintre instituțiile de drept (EUROJUST, EUROPOL) va solicita de la colegii din Bulgaria informații pentru a putea demara proceduri penale în acest sens. De asemenea, vom solicita efectuarea urmării penale în comun cu colegii din Bulgaria”, a comunicat pentru Deschide.MD Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a PG.

Ministrul inerimar al Sănătății din Bulgaria, Stoicho Katsarov, a anunțat într-o conferință, pe 3 iunie curent, că transplanturile se realizau la Spitalul Universitar „Lozenets” din Sofia. Spitalul adesea era denumit de bulgari „fostul spital guvernamental”, deoarece conducerea politică a țării a fost tratată aici de zeci de ani sub comuniști. În ultimii doi ani, spitalul a efectuat 14 transplanturi de rinichi de la donatori vii. S-a dovedit că toți acești donatori, tineri din Ucraina și Moldova, erau trecuți ca nepoți ai pacienților conform documentelor.

Acestea sunt în mod evident transplanturi ilegale și, eventual, trafic de organe. De ce a fost aleasă o astfel de schemă cu unchii și nepoții este, de asemenea, evident. În Bulgaria, transplantul de organe nu este permis dacă nu există o relație directă între donatorul viu și beneficiar.

În Bulgaria se încearcă acum găsirea acelor unchi bogați care au fost operați la Sofia. Printre ei, conform documentelor spitalului, există cel puțin un cetățean german. Dar nu se știe dacă acest lucru este cu adevărat așa. Verificarea a arătat deja că în anumite cazuri, pacienții au fost înregistrați sub nume false.

Foto: deschide.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture