CCM : DESEMNAREA LUI ION STURZA ESTE CONSTITUȚIONALĂ

Curtea Constituțională a decis că decretul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, privind desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de prim-ministru este constituțional. Astfel, magistrații de la Înalta Curte au respins ca nefondată sesizarea de luni a celor 14 deputați ex-comuniști cu privire la verificarea constituționalității decretului președintelui țării.

Potrivit decizie CCM, în cazul în care nu este constituită o majoritate absolută, șeful statului are obligația, după consultarea fracțiunilor, de a desemna un candidat la șefia Executivului, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt deacord cu această candidatură.

Autorii sesizării depuse luni, 28 decembrie, sunt 14 deputați care au părăsit recent Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Ex-comuniștii spun că Timofti trebuia să-i consulte și pe ei cu privire la desemnarea candidaturii la funcția de prim ministru, iar consultările ar fi trebuit să aibă loc și înainte, și după plecarea parlamentarilor din PCRM.

Prin urmare, deputații au cerut ca judecătorii CCM să stabilească în mod clar modul în care Președintele consultă partidele atunci când desemnează candidatul pentru fotoliul de prim ministru.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture