Cei șase inculpați condamnați pentru tentativa de asasinare a lui Plahotniuc, achitați

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați.

0

Curtea de Apel (CA) a enunțat la 11 noiembrie decizia prin care cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, condamnați anterior la închisoare, au fost achitați, notează Ziarul de Gardă. 

Decizia instanței prevede respingerea ca nefondat a apelului procurorilor din PCCOCS. Astfel, cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, au fost achitați. Menționăm faptul că ZdG mai notează că cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost condamnați de prima instanță la ani grei de închisoare. Sențința a fost citită pe 2 aprilie 2018, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu câteva zile înainte ca să expire termenul maxim, de un an, în care bănuiții puteau fi ținuți în arest preventiv.  Valerian Zabolotnîi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis. Alte cinci persoane au primit pedepse de la 3 la 11 ani de detenție.

Astfel la solicitarea procurorilor, la 18 decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat sentințe mai dure pentru cei șase presupuși asasini a lui Vladimir Plahotniuc. În contextul dat cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valerian Zabolotnîi – 23 de ani de închisoase. Instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani. Stepan Chirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitrii Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Menționăm că ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Mai mult ca atât toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valerian Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică: „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture