Cetățenilor Republicii Moldova le lipsesc sentimentele de fraternitate și amiciție. Acesta este unul dintre principalele motive care stau la baza emigrării compatrioților noștri din ultimii 20 de ani. De această părere este directorul adjunct de la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Nicolae Enciu. El a mai adăugat că până în prezent, institutțiile statului care se ocupă de problema demografică, n-au elaborat încă un meganism eficient pentru a stopa plecare masivă a moldovenilor peste hotare.
NICOLAE ENCIU, DR. HAB ÎN ISTORIE
De ce bunăoară din Japonia nu emigrează populația într-o măsură atât de mare, precum din Republica Moldova? Deși nivelul de trai în japonia este incomparabil cu cel din țara noastră. De ce din Germani? De ce din Italia? La timpuri diferite în toate aceste țări s-au atestat curente de emigrare. Probabil noi suntem la începutul acestui proces. În mare parte se explică prin faptul că lipsește o coeziune socială sau există o slabă coeziune în rândul populației Republicii Moldova.
Am găsit acest răspuns la un profesor de Drept Constituțional din Salonic, George Thaddis de la Universitatea din Thessaloniki. El a exprimat această opinie încă în perioada interbelică. 47:32 MUSCA 48:05 Fără principiul fraternității și amiciției, cine astăzi vorbește în Republica Moldova despre aceste sentimente? Nimeni. Fără aceste două principii a fraternității și amiciției nu s-ar concepe nici națiunea, nici poporul și nici suveranitatea lor. Numai când indivizii participă la o acțiune într-un un scop comun și sunt legați printr-un sentiment de solidaritate sau amiciție, numai atunci ei constituie o unitate, se intentifică în sensul comun, într-u tot organic, îmn națiune. În caz contrar neexistând o unitate spirituală sau sentimentală, avem o adunătură de indivizi învrăjbiți unii împotriva altora, care creează o stare de asedețiune permanentă. Iată definiția care este aplicabilă pentru situația din Republica Moldova.
Nicolae Enciu a făcut o comparație cu societatea germană unde statul a elaborat o politică socială bine pusă la punct pentru a evita clopsurile sociale și economice.
NICOLAE ENCIU, DR. HAB ÎN ISTORIE
Am avut ocazia să fac cunăștință cu realitățile din Germania. Cunosc despre soiritul de amiciție și fraternitate între nemți. Neamțul nu va admite niciodată ca semenul său să cerșească în stradă. Statuul german nu ma este unul național , ci unul social. Ei nu vor admite ca cetățeanul să cadă sub nivelul minim de trai.
Comentariile sunt închise