Cine e Alexandra Conunova, artista cu vioara Stradivarius de la Aeroport

O artistă de renume cu premii internaționale, un suflet blând şi un om deosebit. Aşa vorbesc profesorii de la Liceul Republican de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Capitală despre marea violonistă Alexandra Conunova, implicată fără voia ei în scandalul de pe Aeroportul Chișinău.

0

„Foarte talentată. Lucru pe care l-am intuit din primele lecţii, primele mişcări. În primul rând, provine dintr-o dinastie de oameni iluştri. În al doilea rând, foarte ageră, foarte îndrăgostită de frumos, un copil cu calităţi deosebite”, a relatat Galina Buinovschi, profesor de vioară, transmite Publika.md.

La 14 ani, Alexandra făcea naveta Chişinău-Rostock în Germania, unde câştigase o bursă de studii. După absolvirea liceului din Chişinău a plecat în Germania, unde a început o carieră de succes, încununată de numeroase premii internaţionale de prestigiu.

Alexandra a fost invitată să evolueze alături de orchestra Marinski, Orchestra de Cameră Mahler sau Orchestra de Cameră din Paris. În 2015, lua locul 3 la concursul internațional Ceaikovski, de la Moscova.

Eu mi-am dorit întotdeauna o carieră de solist, dar niciodată nu mi-am imaginat să fi ajuns la Verbier în iulie cu Pinchas Zuckerman, Leonidas Kavakos, cu Renaud Capucon, cu Mișa Maiski, cu Mațuev, cu Gherghiev”, a declarat violonista Alexandra Conunova.

Puţini ştiu că Alexandra a înfiinţat o fundaţie, „ArtaVia”, care sprijină tinerele talente şi se ocupă şi de proiecte de terapie prin artă. Cei care beneficiază de burse susţin recitaluri în spitale, aziluri şi grădiniţe.

„A făcut un ansamblu din trei copii, care erau din internatul liceului, copii veniţi de la ţară, dar care s-au manifestat foarte bine. Sanda este cea care plătea acestor copii bursă lunară şi după ce au finalizat studiile, i-a ajutat să fie admişi fiecare unde a dorit”, a menționat Galina Buinovschi.

Scandalul în care este implicată a stârnit revolta dascălilor.

„Când mă gândesc, dar oare cu Eugen Doga, Nicolae Botgros, cu Gheorghe Mustea ar fi putut cineva să procedeze aşa cum s-a procedat cu Alexandra?”

„Pentru Moldova este o cinste că avem aşa violonistă şi aşa reprezentant al Culturii Mondiale”, a precizat Iulia Luță, profesor de vioară.

Alexandra Conunova s-a născut în data de 16 noiembrie 1988 într-o familie de muzicieni. Este căsătorită şi are un copil de opt ani. În prezent lucrează cu mai multe case de muzică mari şi cântă la vioara cunoscută sub numele de „Ida Levin”, creată în 1785 de Giovanni Batistta Guadagnini, la Torino. Instrumentul i-a fost împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul său, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture