Crăciunul pe 25 decembrie sau 7 ianuarie?

0

În R.Moldova, creștinii ortodocși sărbătoresc, oficial, Crăciunul de 2 ori, pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie. Pe stil nou, Nașterea lui Isus Hristos este marcată pe 25 decembrie, iar pe stil vechi în ianuarie. Reporterul nostru a decis să afle de la bălțeni, când vor sărbători ei Crăciunul.

Majoritatea spun că vor celebra conform calendarului iulian, adică pe 7 ianuarie.

Alții însă vor sărbători de două ori. Tinerii spun că vor marca Crăciunul pe stil nou, iar generația mai în vârstă pe stil vechi.

Diferența dintre aceste date a apărut între ortodocși și catolici după ce Biserica Romano-Catolică a făcut o reformă calendaristică în anul1582.

Biserica Ortodoxă nu a recunoscut calendarul gregorian, sau stilul nou, și a marcat sărbătorile bisericești pe stil vechi – după calendarul iulian.

De circa 10 ani, Republica Moldova sărbătorește, oficial, Crăciunul de două ori. Crăciunul este sărbătorit de două ori pe an și în alte  țări. De exemplu, în Belarus, Liban și Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture