Credința pe timp de epidemie

Aproape 2 săptămâni ne despart de sărbătorile pascale, care în acest an vor fi sărbătorite la 19 aprilie. Dată care coincide cu perioada anunțată de autorități cu privire la apogeul de infectare în Moldova, a mii de persoane. În condițiile grele de carantină, cum vor fi officiate toate obiceiurile bisericești, nimenu nu cunoaște.

Pe de o parte se află biserica care spune că nu va opri oficierea liturghiei, chiar dacă conform regulilor impuse de autorități persoanele nu se pot aduna în grupuri mai mari de 3 persoane, iar pe de alta sunt autoritățile care susțin că în caz de nerespectare vor aplica instrumentele de care dispun.

O dată cu apropierea sărbătorilor pascale, apar multe întrebări în rundul populației, cum vor fi săbătorite acestea în 2020, în condiții de carantină. Moldovenii sunt un popor care respectă tradițiile legate de aceste sărbători creștine, Învierea Domnului și liturghia oficiată în culte în noaptea de înviere dar și Paștele Blajinilor unde mii de oameni se adună în cimitire. Premierul Ion Chicu susține cu referire la ultima situație, în caz de nerespectare a măsurile vor fi aplicate pârghiile de care dispun autoritățile. Inclusiv restricționarea accesului în cimitire de către oamenii legii și militari. Totuși contează pe măsurile de convingere.

Am luat legătura și cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei pentru a afla poziția oficială față de oficierea Liturghiei în Noaptea Învierii. Slujitorii Domnului susțin că acest obicei sfânt nu va fi oprit nici pe timp de epidemie, însă modul de desfășurare va fi schimbat. Totuși o decizie în acest sens nu a fost luată de Mitropolie.

La data de 29 martie, peste o sută de biserici din R.Moldova au oficiat slujbe religioase cu participarea enoriașilor. Un preot din Ștefan Vodă a fost confirmat cu coronavirus, acesta a organizat o excursie la o mănăstire din Ucraina la începutul lunii martie, după care au fost confirmați cu coronavirus patru moldoveni. La 1 aprilie, primul-ministru a declarat că deja mai mulți preoți din Moldova sunt infectați cu COVID-19.

Anul acesta Învierea Domunul va fi serbată de către creștinii ortodocși la data de 19 martie. Amintim că Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că conform Scenariul cel mai grav pentru Moldova cu privire la numărul de infectați de COVID-19 va atinge apogeul în a doua jumătate a lunii aprilie.

Credința pe timp de epidemie

Credința pe timp de epidemie

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Donnerstag, 2. April 2020

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture