CURTEA CONSTITUȚIONALĂ: PREȘEDINTELE VA FI ALES DIRECT DE POPOR

Președintele Republicii Moldova va fi ales direct de către popor. O decizie în acest sens a fost luată vineri de Curtea Constituțională. Potrvit decizie Curții, în data de 5 iulie 2000, deputații în Parlament au adoptat în mod deliberat amendamente la Constituție neavizate de Curtea Constituţională.

Articolul 78 din Constituția RM va conține următoarele aliniate:

„Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc pe teritoriul ei nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Modul de propunere a candidaţilor este stabilit prin lege organică.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

(5)Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, cu condiţia că numărul acestora e mai mare decît numărul voturilor exprimate împotriva candidatului.

(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.”

Constituția va fi republicată în Monitorul Oficial în redacția finală. Totodată, Parlamentul urmeză să adopte legislația privind alegerea președintelui prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture