De ce a căzut Facebook, Instagram, Whatsapp? Compania a fost nevoită să repornească manual serverele afectate

O primă explicație a celor de la Facebook este că serverul ar fi căzut din cauza unei erori DNS.

Din cauza unei erori DNS, rețeaua de socializare Facebook a căzut arată o primă explicație a celor de la Facebook. Cu toate acestea nu este clar ce a provocat această eroare, deși într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei dau vina pe „schimbările realizate la configurarea routerelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”,  scrie agora.md.

Începând de la ora 1 noaptea, Facebook și Instagram au putut fi accesate în România și Republica Moldova . Whatsapp încă nu funcționa. Deocamdată, pot fi întâmpinate anumite probleme la publicarea  postărilor pe pagini, dar site-ul FB poate fi accesat.

Compania a explicat într-un articol cauza căderii fără precedent: „schimbările realizate la configurarea routerelor care coordonează rețelele de trafic dintre centrele de date ale companiei”, care au dus la întreruperea comunicării cu rețeaua de internet. „Această întrerupere a traficului în rețele a avut un efect în cascadă asupra comunicării dintre centrele noastre de date, oprind serviciile noastre”, mai arată Facebook.

Compania condusă de Mark Zuckerberg și-a cerut scuze de la utilizatori. Cauza tehnică a problemelor este o eroare DNS (sistem de nume de domeniu, abreviat DNS, în engleză Domain Name System) – ceea ce înseamnă că site-urile și aplicațiile nu pot fi văzute pe „harta” internetului. Ce a cauzat această eroare DNS însă? Compania Cloudfare, care furnizează expertiză tehnică, a explicat că problema inițială a fost provocată de o eroare a BGP (Border Gateway Protocol) – un mecanism care conectează literalmente rețelele din care este formată marea rețea numită internet.

Amintim că o situație similară a avut loc în 2019, în data de 13 martie, când platformele Facebook şi Instagram nu au funcționat, în diverse părți ale lumii, după ora 18.00. Atunci, și R. Moldova a fost afectată.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture