DEPUNERI DE FLORI LA BUSTUL LUI MIHAI EMINESCU. „CUM NU VII TU, ŢEPEŞ DOAMNE, CA PUNÂND MÂNA PE EI”

Zeci de locuitori ai municipiului Bălți au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centru orașului. Oamenii i-au adus un omagiu poetului care ar fi împlinit astăzi 166 de ani de la naștere. Printre cei prezenți la eveniment au fost oameni de cultură, funcţionari, politicieni și amatori ai creației poetului.

Este un tezaur adevărat al neamului nostru. Se mai spune că este „Luceafărul literaturii române”.

E cel care a stat la baza culturii naționale”.

Unele lucruri pe care le-a scrie Eminescu parcă le-a scris azi despre politicienii noștri: Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei
”.

Chiar dacă versurile marelui poet sunt studiate în școli, nu toți bălțenii au avut curajul să le recite.

Consider că fiecare cetățean al Republicii Moldova trebuie să cinstească memoria unor așa personalități. Din păcate am absolvit școala rusă. Le țin minte la auz, dar să recit nu am curaj”.

Pentru poporul nostru Eminescu este tot. Nu în zadar este numit Luceafărul poeziei române. Contribuția sa în dezvoltarea literaturii română și dezvoltarea literaturii noastre este nemărginită. Știu poezii din creația lui Eminescu dar nu-mi pot aminti versurile”.

Când eu am învățat, în programa școlară nu era creația lui. Acum citesc, dar din păcate să recit nu pot”.

Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul „Luceafărul” a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.

De asemenea de ziua de naștere a lui Eminescu a fost declarată din 2011, Zi a Culturii Naționale.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture