EXPERIMENT SOCIAL.Cum e să reziști cu o pensie de 600 de lei

Devalorizarea leului și majorarea prețurilor îi face pe unii pensionari din Bălți să trăiască de azi pe mâine. Deși au lucrat ani buni la stat și au plătit impozite, oamenii în etate s-au ales cu pensii de nimic care potrivit lor ajung doar pentru mâncare.

Privonea Paladi în vârstă de 83 de ani ia o pensie de 600 de lei. Matușa spune că banii îi ajung doar pentru procurarea produselor alimentare.

Pentru a vedea cum se descurcă bătrâna cu o astfel de pensie, echipa postului de Televiziune din Bălți a realizat un experiment social. Împreună cu Privonea reporterul BTV au mers la una din piețile municipale, unde au cheltui 150 de lei. Sumă care potrivit Privonei i-ar permite să-și cumpere produse alimentare pentru o săptămână.

Bătrânica spune că de fiecare dată încearcă să economisească, deoarece mai are de plătit și facturile pentru serviciile comunale.

Cît costă litrul de ulei ?
Sticla de un litru și jumătate costă 30 de lei ”.
Dă-mi jumătate de litru ”.
Dacă nu avem sticle mici ”.
Dă-mi dar un litru ”.
De care unt doriți? Este de 45 și de 90 de lei kilogramu ”.
Dă vre-o 300 de grame, care este mai ieftin ”.

Din cei 150de lei, bătrânica a făcut cumpărături în valoare de 134 de lei. Astfel, ea a cumpărat: o pâine, 2 kg de cartofi, 1 kg de ceapă, 1 kg de hrișcă, 400 grame de unt la cel mai mic preț, 300 grame de brânză de vacă, 3 bucățele de carne de găină de calitate inferioară și o sticlă de ulei. Iar restul, bătrâna i-a strâns pentru alte zile.

Câți bani v-au rămas? Mi-au rămas 16 lei. Ce veți face cu ei? O să-mi mai cumpăr pâiine”.

Descurajată de tot ce se întâmplă în țară, bătrâna nu mai caută dreptate sau majorarea pensiei.

Jelui-m-aș și n-am cui,
Jelui-m-aș codrului,
Codru are frunza lui
Și nu crede nimănui
”.

În Republica Moldova sunt înregistrați aproape 700 mii de pensionari, iar pensia minimă este de 128 de lei.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture