Catolicii din Bălți au serbat vineri nașterea Domnului. De-a lungul secolelor, Craciunul a devenit pentru toate confesiunele religioase o sărbătoare a familiei, marcată prin tradiții și datini, moștenite din moși-strămoși.
Familia Livițchii, cu origini poloneze, a păstrat și peste ani frumoasele obiceiuri de Crăciun. După ce membrii familiei au rostit tradiționala rugaciune, capul familiei împarte azima, cu cei dragi, care potrivit obiceiului semnifică trupul lui Hristos.
De Crăciun, gospodina casei, pregătește bucate de post, care sunt servite fără băutură. Iar tradiționalele bucate care sunt aranjate pe masa sunt: grâul fier, sarmale,colțunași și pește.
„ În seara de Crăciun, familia se adună în jurul mesei. Obligatoriu pe masa de sărbătoare trebuie sa fie bucate de post și nici un fel de băutură. Neapărat pe masa de sărbătoare trebuie să fie grâul fiert și diferite mâncăruri de origine poloneză ”.
Potrivit membrilor familiei pe masa de sărbătoare trebuie de pus un tacâm în plus, pentru musafirii care vin pe neașteptate.
„ În acestă zi, pe lângă membrii familiei, la masa de sărbătoare sunt așteptații musafirii, de aceia, pe masa întodeaună se pune un tacâm în plus, ca orice om, care a bătut la ușă în Sfânta seara,trebuie să fie primit ”.
Părintele Vasile al bisericii Catolice din Bălți spune că Nașterea Domnului este o sărbătoare pentru toții creștinii care semnifică venire pe lume a Mesiei.
„Crăciunul, înseamnă venirea lui Isus Hristos pe pământ, a salvatorului nostru, care a luat asupra sa, toate păcatele oamenilor.Fiecare din noi, cu sufletul curat și inima deschisă poate să se apropie de Mântuitor. ”.
În Moldova locuiesc aproximativ 20 de mii de catolici.
Comentariile sunt închise