Fântâinile din Călugăr au secat, iar locuitorii riscă să rămână fără șansa de a avea un apeduct

A fost cîndva localitatea cu cele mai multe fântâni, iar acum riscă să rămână fără vreo sursă de apă. Este vorba despre localitatea Călugăr, raionul Fălești, unde locuitorii de acum 3 ani luptă pentru instalarea unui sistem de apeduct și canalizare, însă proiectul așa și nu a fost analizat de către autoritățile centrale.

Valentina Șalamai, primarul localității încearcă din răsputeri să atragă atenția statului asupra acestei probleme, pentru că acum drumul ce trece prin comuna Călugăr este în reparații. Odată cu finalizarea acestor lucrări va fi imposibilă instalarea rețelelor de alimentare cu apă.

Locuitorii din Călugăr spun că de ani de zile se confruntă cu lipsa apei. Chiar dacă au fântâni în ogradă sau în preajmă, acestea au secat. Așa că sunt nevoiți să parcurgă kilometri pentru o găleată cu apă sau să meargă în satele vecine.

Grădinița și școala din satul Călugăr au fost dotate cu blocuri sanitare, însă copiii nu pot beneficia de aceste condiții, pentru că nu au o sursă de apă.

Și unii agricultori au de pierdut, după ce mai multe fântâini au secat.

Deși au mașini de spălat, nu le folosesc. Pentru a-și spăla hainele, femeile adună apă de ploaie, ca pe vremuri. Pentru animale și alte treburi prin gospodărie sătenii scot din buzunar 250 de lei pentru câteva butoaie de apă, care nici nu este potabilă.

Primarul localității, Valentina Șalamai a realizat un proiect pentru construcția unui sistem de apeduct și canalizare în comună. În anul 2018 acesta a fost depus spre finanțare către Fondul Ecologic. Acum proiectul se află în lista de examinare.

Edilul insistă ca proiectul să fie finanțat cât mai rapid, până la finisarea lucrărilor de reparații pe traseul național, ce trece prin localitate. În caz contrar pentru ulterioara instalare a rețelelor centrale de apă și canalizare, săpăturile vor fi efectuate pe segmentul de drum proaspăt reparat.

Oamenii din Călugăr cred că pentru început ar trebui construit sistemul de apeduct, ulterior construită șoseaua. De asemenea aceștea sunt nedumeriți de ce nu pot beneficia de o rețea de apă atâta timp cât pe teritoriul comunei Călugăr trece apeductul Prut-Fălești.

Oamenii din Călugăr, primarul și consilieri raionali cer președintelui Consiliului Raional Fălești și deputatului Oleg Sava să intervină în soluționarea acestei probleme.

L-am contactat pe deputatul PSRM, Oleg Sava pentru a afla, dacă acesta poate influența asupra acestei situații, însă alesul poporului ne-a acuzat că acționăm la comanda primarului.

Sergiu Fîntînă, președintele Consilului Raional Fălești ne-a spus că astăzi în comuna Călugăr au mers specialiști pentru a identifica soluția potrivită în această situație. Mai mult decât atât Fîntînă crede că administrația comunei Călugăr nu a făcut tot posibilul pentru soluționarea problemei.

La moment locuitorii cât și primarul solicită autorităților centrale acordarea suportului financiar pentru instalarea rețelelor centralizate de apă dea lungul drumului ce trece prin localitatea Călugăr. Populația comunei Călugăr este de 2600 de locuitori.

Fântâinile din Călugăr au secat, iar locuitorii riscă să rămână fără șansa de a avea un apeduct

Fântâinile din Călugăr au secat, iar locuitorii riscă să rămână fără șansa de a avea un apeduct

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Dienstag, 18. August 2020

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture