Gazprom confirmă că R. Moldova și-a achitat datoria pentru plățile curente pentru gaz. Totodată, compania se arată îngrijorată că neplățile se pot repeta din cauza problemelor sistemice din sectorul energetic al R. Moldova, transmite deschide.md.

„Moldova a achitat plățile curente. Gazprom a dat dovadă de bunăvoință și a dat răgaz, deși a avut toate motivele să oprească livrările. Problema a fost înlăturată”, a spus Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Mai mutl decât atât, Gazprom se așteaptă ca partea moldovenească să ia măsuri exhaustive pentru normalizarea situației și pentru a asigura îndeplinirea stabilă a obligațiilor sale contractuale față de Gazprom în totalitate.

„În același timp, însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru plățile pentru gaze semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că criza neplăților se poate repeta”, a spus reprezentantul holdingului rusesc de gaze, citat de TASS.

„Toată săptămâna aceasta, autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează țara și au convenit asupra alocarii de bani pentru o plată restantă către Gazprom. Nu este nimic eroic în asta. Plata în baza unui contract este normală”, a adăugat Kuprianov.

Reamintim faptul că, Gazprom a anunțat luni Republica Moldova despre o posibilă întrerupere a furnizării de gaze în 48 de ore din cauza lipsei de plată conform contractului actual. În octombrie, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul de furnizare de gaze cu cinci ani. Un punct important al acordurilor a fost plata la timp de către Moldova a plăților curente pentru gaze, dar până la 22 noiembrie plata nu a fost efectuată.

În contextul dat datoria față de holdingul rusesc de gaz s-a ridicat la circa 74 de milioane de dolari. Cu toate acestea, Gazprom, prin excepție, a fost de acord cu solicitarea Guvernului Republicii Moldova de a nu opri livrările de gaze către țară. Partea moldovenească s-a angajat să plătească integral datoria curentă pe data de 26 noiembrie.