În Moldova va fi marcată Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice

Parlamentul a aprobat hotărîrea cu privire la instituirea Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice. Documentul a intrat în vigoare în ultima zi a anului 2015, cînd a apărut ultimul număr al „Monitorului Oficial”. Sărbătoarea va fi marcată în a treia sîmbătă a lunii mai, informează NOI.md.

Deputații au votat acest document în luna decembrie, la propunerea președintelui Comitetului Național Olimpic, Nicolae Juravschi. Se preconizează că sărbătoarea oficială a sportului va contribui la consolidarea eforturilor la toate nivelurile pentru promovarea sportului și a valorilor olimpice. La baza acestei inițiative se află adresările federațiilor sportive, care au propus ca Moldova să preia experiența internațională în acest domeniu.

Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice trebuie să aibă un mesaj în susținerea modului sănătos de viață și practicarea sportului la orice vîrstă. Ziua marcării acestui eveniment a fost aleasă ținîndu-se cont de faptul că în a doua jumătate a lunii mai în Moldova anual se desfășoară Festivalul Olimpic. Anul trecut această manifestație a ajuns la ediția a 24-a.

Amintim că în perioada sovietică era marcată Ziua Sportivului (în a doua sîmbătă a lunii august), care a fost instituită în anii 1920. Atunci era foarte răspîndit sloganul „Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă!”. În Rusia această sărbătoare s-a păstrat, iar în Ucraina, în anul 1994, a fost instituită Ziua Educației Fizice și Sportului, care este marcată în a doua sîmbătă a lunii septembrie.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture