În preajma sărbătorilor de iarnă consumatorii sunt în mare pericol

În preajma sărbătorilor de iarnă consumatorii sunt în mare pericol. Agenții economici profită de vânzările sporite din această perioadă și pun în comercializare produse cu termenul de valabilitate expirat.

Pentru a ne convinge de acest lucru am mers să vedem care este situația într-un supermarket din Bălți.

Cum și era de așteptat, căutările noastre au adus rezultate. Pe unul dintre rafturi am găsit lapte cu termen expirat. Întrebată cine răspunde de faptul că ne este vîndut un produs vechi, casiera ni-a spus să cerem o explicație de la unul dintre angajații din sală.

Cum se întâmplă de obicei, angajații au schimbat produsul și au venit cu scuze, garantând că este ultimul pachet de lapte cu termenul expirat.

Toate pachetele sunt de pe data de 19 decembrie, doar acesta de pe data de 17. Îmi cer scuze. Nu știu cum s-a întâmplat. Parcă știu că e proaspăt, ne străduim. Scuzați vă rog ”, a spus una dintre angajatele supermarketului.

Reprezentanții serviciului protecția consumatorului îndeamnă să nu ne mulțumim doar cu schimbarea produsului și să ne adresăm cu o plângere. Pentru acest lucru este nevoie de cec și de produs.

Potrivit datelor, pe parcursul anului 2015 au fost înregistrate doar 22 de petiții, 15 s-au dovedit a fi negative, dintre care numai două cu referire la termenul de valabilitate expirat.

Numărul petițiilor este mic. Cînd noi ieșim cu verificări stabilim mai multe loturi de produse cu termenul expirat ” , a afirmat șeful Direcției protecția consumatorului Bălți, Igor Bularda.

Cifra loturilor cu termen de valabilitate expirat, depistate de către direcția protecția consumatorului este mai mare comparativ cu anul trecut.Potrivit datelor au fost depistate 100 loturi cu termenul expirat, au fost întocmite 44 de procese verbale cu amenzi în valoare de aproape 200.000 de lei.

Neatenția noastră și viclenia comercianților poate avea însă urmări mai grave pentru sănătate decît pentru buzunar. Consumul produselor expirate poate provoaca itoxicația. În acest moment trebuie să fim atenți și după necesitate să ne adresăm medicului.

Ce face persoana bolnavă? Ai elibarat conținutul stomacal. Ai făcut o spălătură stomacală și urmărești, 30 de minute, o oră. Dacă starea e bună stai acasă, iar dacă persistă durerile abdominale, grețurile, dacă voma se repetă, dacă aparare febra atunci neapărat trebuie de consultat un medic ”.

Merită de menționat că de la începutul anului în municipiul Bălți au fost organizate controale în 22 de magazine. La toate dintre acestea au fost depistate nereguli. Verificările continuă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture