În R. Moldova se află 41.700 de refugiați din Ucraina. Iată unde sunt cazați și cum pot moldovenii să ajute

De la începutul războiului în Ucraina și până acum, în perioada 24 februarie - 1 martie, în R. Moldova au fost înregistrate în total 88.750 de intrări din Ucraina și 46.984 de ieșiri din țara noastră.

0

Deci, în prezent, 41.766 de cetățeni ucraineni se află pe teritoriul R. Moldova, informează secretarul general al Guvernului și coordonator al Centrului de Gestionare a Crizei, Dumitru Udrea, transmite agora.md. 

În total, în R. Moldova au fost activate 67 de centre de plasament temporar unde sunt cazate 2.439 de persoane, refugiați din  Ucraina. În continuare rămân disponibile 1.946 de locuri de cazare. Totodată, autoritățile moldovenești menționează că sunt în căutarea, amenajarea și reactivarea altor centre, în funcție de necesități.

În același timp, a fost lansată Linia Verde de apel care deja este funcțională – 080080011. La această linie vor fi recepționate apelurile de la cetățeni, agenții economici și toți cei care doresc să fie implicați în gestionarea situației.

Cât despre donații, în prezent funcționează patru puncte de colectare. Acestea se află la următoarele adrese:

– Moldexpo, strada Ghioceilor

– Moldova Film str. Șoseaua Hîincești 61

– Strada Studenților 9/7, UTM

– Palatul Feroviarilor pe str. Decebal 2

Amintim că începând cu 28 februarie a devenit operațional Centrul Unic de Gestionare a Crizei, care este menit să gestioneze faza a doua de primire a migranților, urmare a necesităților după primele 72 de ore. Centrul va coordona efortul de asistență efectuat de Guvern, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari.

În continuare rămâne funcțională linia verde pentru refugiați care e operată de Biroul Migrație și Azil – 0 80001527. Aici pot suna refugiații ca să solicite ajutor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture