În raionul Rîşcani a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), informează despre identificarea unui caz de pestă porcină africană înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova.

0

Pe 31 ianuarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine, amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Rîşcani.

,,Astfel la data de 01.02.2022 a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din  19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului și a Dispoziţie Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere  și eradicare a pestei porcine africane”– se arată în comunicatul emis presei. 

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină, sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii (zona de protecţie şi zona de supraveghere). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

Menționăm că ultimul caz de PPA în Republica Moldova a fost înregistrat pe data de 31.12.2021 în localitatea Cotiujeni, raionul Briceni, care a fost eradicat cu succes, restricţiile urmând a fi ridicate pe data de 15.02.2022. La fel, pe tot parcursul anului 2021 şi în luna ianuarie 2022 în ţările din regiune au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la porci domestici şi mistreţi.

,,Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranţa alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate”- a mai precizat ANSA.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe