În ziua scrutinului nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare

0

În cadrul alegerilor locale noi din 21 noiembrie 2021 nu va fi admisă transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare. O hotărâre în acest sens a fost aprobată marți, 16 noiembrie de Comisia Electorală Centrală. Responsabil de verificarea asupra executării acesteia fiind Ministerul Afacerilor Interne,Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Finanțelor.

În scopul combaterii transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare de către concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua scrutinului de duminică, în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07.00 şi 21.00, în municipiul Bălți, satul Opaci și comuna Ucrainca, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini și satul Hlinaia, raionul Edineț, satul Călinești, comuna Ișcălău și satul Pârlița, raionul Fălești, comuna Camenca, raionul Glodeni, satul Bălceana, raionul Hâncești, comuna Cneazevca, raionul Leova, satele Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă și comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni, se va permite deplasarea doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

 Totodată în această zi se interzice:

,, – organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare;

– efectuarea transportului alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați;

efectuarea transportului alegătorilor către secția de votare cu mijloace de transport a căror capacitate de transportare a pasagerilor este mai mare de 8 persoane sau efectuarea transportului alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu persoane terțe, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități;

efectuarea transportului repetat al alegătorilor către secția de votare cu mijloace de transport a căror capacitate de transportare a pasagerilor nu este mai mare de 8 persoane.” – se arată în comunicatul CEC.

Prevederile hotărârii CEC nu se aplică în cazul transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate speciale, transportului rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale, transportului rutier de persoane în cont propriu și a transportului rutier contra cost în regim de taxi, cu obligația documentării acestor cazuri.

În situația nerespectării normelor enunțate, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională a Transportului Auto și Serviciul Fiscal de Stat vor supraveghea și vor asigura respectarea regulilor stabilite și vor întreprinde măsuri de întrerupere a acestora, raportând la fiecare 4 ore despre toate cazurile înregistrate și/sau documentate Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor vor prezenta un raport detaliat despre faptele constatate, acțiunile și măsurile întreprinse.

Amintim că, duminică, 21 noiembrie curent, vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar în 15 localități din țară.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture