Rezultatele perchezițiilor la judecătorul din cadrul Curții de Apel Bălți

0
Procuratura Anticorupție aduce la cunoștința publicului că, la 16 noiembrie 2021, în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au fost efectuate în total 7 percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat un judecător din cadrul Curții de Apel Bălți. În urma acțiunilor de urmărire penală, magistratul și încă două persoane, complicii acestuia, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți, urmând să fie puși sub învinuire cu înaintarea învinuirii în săvârșirea infracțiunii încriminate.
Totodată, menționăm că complicii au depus declarații și cooperează cu procurorii, indicând asupra faptelor imputate magistratului de îmbogățire ilicită.
Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.
În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate de la magistrat mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, a căror proveniență magistratul nu a putut justifica și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare corectă a armei și munițiilor conform legislației în vigoare și actelor normative ale Ministerului Afacerilor Interne.
În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înregistrări video din cadrul mai multor instituții, documente în original, contracte, recipise, care au importanță pentru cauza penală.
Drept urmare, magistratul și încă o persoană bănuită în cadrul cauzei penale au fost reținute și plasate în izolator pe un termen de 72 de ore.
Alexandru Gheorghieş, ex-președintele Curții de Apel Bălți a fost reținut de procurorii anticorupție, în dimineața zilei de 16 noiembrie. Asta după ce angajații SIS și procurorii au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce aparțin judecătorului din cadrul instituției meționate mai sus.
Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Astfel, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS au constatat existența bănuielii rezonabile că, începînd cu anul 2014 și pînă în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: 3 automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile. Perchezițiile au avut loc, după ce în dimineața zilei de 16 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii a eliberat acordul privind percheziționarea  judecătorului Alexandru Gheorghieș  din cadrul Curții de Apel Bălți. O solicitare în acest sens a fost depusă către CSM de procurorul general interimar Dumitru Robu.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture