ÎNCĂLCĂRI LA FRONTIERĂ
Numărul de persoane care a încălcat legislația frontalieră a crescut, arată un raport al Poliției de Frontieră! Pe parcursul anului 2015, au fost înregistrate circa 3.700 cazuri de încălcare a legislaţiei frontaliere, în care au fost implicate peste 4.300 persoane. Comparativ cu anul 2014, numărul de cazuri înregistrate şi persoane reţinute s-a majorat cu 7% şi, respectiv, 5%, informează realitatea.md.
Potrivit raportului, pe sectorul de frontieră „verde” situația generală a încălcărilor legislației a fost similară anului precedent. Totuşi, pe segmente de frontieră situaţia diferă. Astfel, dacă pe segmentul MDA – UKR a fost înregistrată o creştere a numărului de încălcări a legislaţiei frontaliere cu 10%, atunci pe segmentul de frontieră MDA – ROU se observă o scădere cu 6%. În punctele de trecere s-a înregistrat o creștere a numărului de fapte ilegale depistate cu circa 10%. Creşterea este actuală pentru toţi indicatorii ce ţin să caracterizeze situaţia operaţională în punctele de trecere. Cea mai mare creştere a numărului de cazuri a fost înregistrată pe segmentul de frontieră moldo-român.
Totodată, pe parcursul anului 2015, în punctele de trecere a frontierei de stat nu a fost autorizată trecerea la 5.614 persoane, ceea ce constituie cu 4% mai puțin comparativ cu anul 2014. Tendința respectivă a fost caracteristică și pentru sectorul aerian. Totodată, pe sectorul MDA – UKR și MDA – ROU a fost înregistrată a majorare a numărului de neautorizări. Astfel, cel mai semnificativ număr de neautorizări a fost fixat pe segmentul moldoucrainean al frontierei – 3107 persoane, indicatorul fiind în creştere nesemnificativă, cu 4% faţă de anul 2014, ca rezultat a majorării fluxului de persoane pe sectorul dat.
De asemenea, pe segmentul moldo-român al frontierei a fost înregistrat cel mai mic număr de neautorizări, constituind 898 persoane, deși în creștere faţă de cel a anului 2014 cu aproximativ 30%. Pentru acest segment, în mare parte, creşterea a fost influenţată de intensificarea mobilităţii atît a cetăţenilor moldoveni, ca rezultat a liberalizării regimului de vize cu UE, cât şi a celor străini, ca rezultat a faptului că cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene pot intra în Republica Moldova în baza buletinelor de identitate ID1 și ID2. Scăderea numărului de neautorizari a fost caracteristic doar sectorului de frontieră aeriană, cu 26% faţă de anul 2014. Pe acest segment de frontieră cele mai multe neautorizări au fost aplicate cetăţenilor moldoveni şi a celor din Federaţia Rusă și România.
Poliția de Frontieră anunță că printre principalele motive ale neautorizării trecerii frontierei de stat în perioada de referinţă sunt prezentarea actului de călătorie nevalabil, nerespectarea condițiilor de întrare și existenţa unor consemne. Pe de o parte, s-a constatat că pentru majoritatea indicatorilor menţionaţi mai sus se observă o tendinţă de creştere, pentru o altă parte a acestora este vizibilă o tendinţă de scădere. Astfel, creştere a numărului de neautorizări a fost pentru indicatorii: act de călătorie nevalabil (6%), consemn (16%), nerespectarea condițiilor de întrare (13%) şi termen de şedere depăşit (16%).
Comentariile sunt închise