Despre datoria de trei miliarde de dolari a Ucrainei față de Rusia, ridicarea nivelului de alertă în Geneva și bomba cu hidrogen

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute.

Președintele rus Vladimir Putin i-a ordonat miercuri guvernului său să atace Ucraina pe calea justiției internaționale în cazul în care Kievul nu-și va achita luna aceasta datoria de trei miliarde de dolari, după cum a fost prevăzut, plată pe care Ucraina refuză să o efectueze în actualele condiții, informează AFP și RIA Novosti.

Achitarea datoriei ar trebui să se facă până la 20 decembrie, însă Ucraina cere ca Moscova să șteargă o parte din ea, cum a obținut din partea creditorilor privați (bănci, fonduri). În timpul summitului G20 din noiembrie (Antalya), Putin s-a declarat gata să prelungească rambursarea datoriei cu trei ani de zile, cu condiția unor garanții din partea țărilor occidentale.

Siluanov a precizat, pentru agențiile de presă ruse, că în virtutea normelor internaționale, după ce data limită de 20 decembrie va fi depășită, Ucraina va dispune de alte zece zile pentru a plăti, înainte ca Rusia să poată sesiza Curtea de Arbitraj Internațional.

Autoritățile ucrainene estimează că nu este vorba de o datorie suverană (de la stat la stat), ci comercială, contractată printr-o operațiune pe piețele financiare. Prin urmare, ele doresc ca în legătură cu aceasta să fie aplicat acordul obținut cu creditorii săi privați, care au acceptat o ștergere cu 20%.

Marți, Fondul Monetar Internațional (FMI) a decis să nu declare Ucraina în încetare de plăți dacă nu-și va plăti datoria către Rusia. Conform aceleiași hotărâri, Ucraina va avea în continuare acces la credite, chiar dacă nu poate onora plata datoriilor scadente. Moscova a denunțat imediat această decizie.

agerpres.ro

Georgia a anunţat că un elicopter rusesc i-a încălcat joi spaţiul aerian, denunţând un incident care ameninţă securitatea şi stabilitatea în regiune, o acuzaţie pe care Moscova a respins-o, relatează Reuters în pagina electronică.

Ministerul georgian de Externe a anunţat joi într-un comunicat postat pe site că un elicopter rusesc de luptă, de tip Mi-8, a intrat în spaţiul aerian georgian într-o zonă din apropierea regiunii georgiene rebele Osetia de Sud.
Elicopterul „a încălcat spaţiul aerian aflat sub controlul Guvernului central şi a survolat sediile unui consiliu local şi poliţiei„, a precizat ministerul.

Ministerul georgian de Externe a denunţat un incident „provocator şi care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii în regiune„.

Un oficial de la Ministerul rus al Apărării a dezminţit că vreun elicopter militar rus ar fi încălcat spaţiul aerian al Georgiei.

Elicopterele militare ruse nu au au efectuat niciun zbor, în ultimele zile, în apropiere de frontiera georgiană„, a declarat Igor Konaşenkov de la Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.

Osetia de Sud şi Abhazia, cealaltă regiune separatistă georgiană, au fost recunoscute de Moscova ca state independente după Războiul de cinci zile cu Georgia, în august 2008.

mediafax.ro

Oficiali de la Geneva au anunţat joi că au ridicat nivelul alertei şi caută patru suspecţi, identificaţi de către autorităţile federale elveţiene, în legătură cu atacurile teroriste comise pe 13 noiembrie la Paris, relatează Reuters în pagina electronică.

Poliţia din Geneva a ridicat nivelul vigilenţei şi a sporit numărul de agenţi de poliţie pe teren, în baza acestei informaţii„, a anunţat Departamentul pentru Securitate al Genevei într-un comunicat.

Un agent de securitate de la sediul ONU în Geneva a declarat pentru Reuters că autorităţile elveţiene caută „patru tipi” despre care crede că se află în zonă.

Statul Islamic (SI) a revendicat atacurile de pe 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi.
Ancheta s-a extins în mai multe state europene, în care este căutat unul dintre presupuşii autori – Salah Abdeslam – şi după ce autorităţile au descoperit că alţii au ajuns în Franţa dându-se drept refugiaţi.

mediafax.ro

Coreea de Nord ar putea deține și bomba cu hidrogen.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că țara pe care o conduce este apărată atât cu un scut nuclear cât și cu unul de hidrogen, informează kommersant.ru citat de UNIMEDIA.

Coreea de Nord a început testele cu rachete nucleare încă în anul 2006, ceea ce a dus la sancțiuni economice foarte dure din partea Organizației Națiunilor Unite, până acum nu se cunoștea nimic despre vreun proiect de armă cu hidrogen.

Totuși experții din Coreea de Sud susțin că acest anunț ar fi un mecanism retoric al conducerii nord-coreene.
Până acum sunt cunoscute experimente ale acestui tip de armă a Satatelor Unite, Uniunii Sovietice, Marii Britanii și Chinei.

În anul 2014, în presă au apărut informații depre experimetele cu arme cu hidrogen ale Indiei.

unimedia.info

Populaţia României a scăzut constant în ultimii ani, ajungând ca în anul 2014 să se mai înregistreze sub 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidentă a ţării să fie la nivelul anului 1966, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

INS a lansat, joi, Anuarul Democragic al României, document care conţine o serie de date statistice cu privire la numărul şi structura demografică a populaţiei, precum şi la mişcarea ei naturală (naşteri, decese, căsătorii, divorţuri) şi migratory, scrie Realitatea.

Preşedintele INS, Tudore Andrei, a precizat că cea mai redusă populaţie a ţării a fost înregistrată în anul 1930, când erau 14.100.000 de locuitori, iar vârful a fost în 1990, când România a înregistrat 23.200.000 de locuitori, scrie realitatea.net.

Acesta a mai arătat că populaţia rezidentă a României a scăzut de la 21.700.000, în 2002, la 19.900.000, în 2014.

realitatea.md

Peste cinci ani telefoanele inteligente nu vor mai fi atât de inteligente, ci vor fi depăşite din punct de vedere tehnologic. Cred asta atât experţii IT, cât şi consumatorii.

Principalii candidaţi sunt dispozitivele care pot fi purtate, cum ar fi ceasurile inteligente sau ochelarii de realitate artificiala. Sunt şi voci care spun că inteligenţa artificială va juca un rol important în tehnologia din jurul nostru.

Consumatorii sunt pregătiţi să renunţe la telefoanele inteligente. Potrivit unui sondaj realizat de Ericsson în 40 de ţări, jumătate dintre utilizatori cred că telefonul inteligent va fi peste cinci ani un dispozitiv al trecutului. Ca pagerul sau casetofonul.

Răspândirea internerului wireless va face ca funcţia de telefon să devină inutilă, după cum susţinea într-un alt studiu şi şeful agenţiei MassiveImpact. Oamenii vor putea să comunice direct online.

Vor avea totuşi nevoie de ecrane. Însă acestea nu vor trebui să fie neapărat unele fizice. Chiar dacă primul mare proiect de realitate augmentată, perechea de ochelari Google, a fost un mare eşec, lumea IT nu renunţă la acest concept.

Evoluţia tehnologiei nu va scoate din joc doar telefoanele inteligente. Mulţi experţi IT sunt de părere că şi tabletele şi laptopurile sunt pe cale de dispariţie.

digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture