Despre gruparea criminală care fura bani de pe carduri și posibilele sancțiuni împotriva Rusiei

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute reflectate în presa republicană.

Rusia a instalat sisteme antiaeriene de tip S-300 şi S-400 în Arctica, în regiuni din nord-vestul şi din nord-estul ţării, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia TASS, preluată de Mediafax și MOLDPRES.

A fost format un regiment de apărare antiaeriană plasat în mod permanent în Arhipelagul Novaia Zemlia”, a declarat căpitanul Vadim Serga, purtătorul de cuvînt al Flotei nordice a Rusiei.

Regimentul este echipat cu sisteme antiaeriene S-300/S400, capabile să respingă orice ameninţare inamică şi să atingă ţinte aflate la sute de kilometri”, a adăugat oficialul militar rus.

Conform unor surse din cadrul Statului Major al armatei ruse, două sisteme de rachete S-400 Triumph (SA-21 Growler, conform terminologiei NATO – n.red) au fost instalate în Arhipelagul Novaia Zemlia. “Două regimente S-400 au fost activate şi desfăşurate în Arhipelagul Novaia Zemlia şi în colonia Tiksi, situată în Iakutia”, a declarat un alt oficial militar rus.

Arhipelagul rus Novaia Zemlia se află în nord-vestul Rusiei, în Marea Barents, la circa 600 de kilometri de coastele Finlandei. Provincia Iakutia este în nord-estul Rusiei, în Republica Saha, la circa 1.000 de kilometri vest de statul american Alaska.

Kremlinul a semnalat în mai multe rînduri intenţia de a construi baze militare permanente în Arctica.

moldpres.md

Compania „Gazprom” nu va renunța la tranzitul prin teritoriul Ucrainean după 2019, deoarece există țări, precum Republica Moldova, în care, din motive geografice, nu există o altă posibilitate de livrare a gazului.

Declarațiile în acest sens au fost făcute de vice-președintele companiei „Gazprom”, Valeri Golubev, transmite Agora cu referire la gazeta.ru.

Am calculat volumul minim necesar pentru tranzitul prin teritoriul Ucrainei. Există țări în care, din motive geografice, nu există o altă posibilitate de livrare a gazului, decât prin teritoriul Ucrainei. Dacă vom bloca complet tranzitul prin Ucraina, sistemul ucrainean de transport al gazelor va deveni nefuncțional”, a declarat Valeri Golubev.

Există țări care vor primi gaz prin Ucraina, în orice caz. Vorbim despre Republica Moldova, de exemplu”, a punctat reprezentantul companiei, citat de lenta.ru.

Potrivit lui Golubev, volumele de livrare vor depinde de cererea consumatorilor.
Declarațiile vin după ce pe 25 noiembrie șeful „Gazprom”, Alexei Miller a anunțat despre sistarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina.

Asta deoarece banii plătiți de Kiev în avans s-au epuizat, iar sume noi nu au fost transferate.
Două zile mai târziu, pe 27 noiembrie, ministrul Energiei și Industriei Cărbunelui din Ucraina Volodimir Demcișin a declarat că pentru sezonul de încălzire 2015-2016 țara sa dispune de rezerve suficiente de gaz acumulate în depozite subterane.

De asemenea, Ucraina va obține aprovizionare cu combustibil din Uniunea Europeană.

agora.md

Turcia ar putea aplica sancţiuni împotriva Rusiei “în caz de necesitate”, ca ripostă la măsurile luate de Moscova după doborârea bombardierului, avertizează premierul turc, Ahmet Davutoglu.

Rusia a adoptat sancţiuni. Dacă vom considera necesar, vom adopta şi noi propriile sancţiuni“, a avertizat Davutoglu.
Turcia nu se va afla în dificultate din cauza acestor lucruri“, a comentat Davutoglu, subliniind că Guvernul de la Ankara pregăteşte “planuri alternative”, citează Mediafax.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ luna trecută după ce aviația turcă a doborât un avion de vânătoare rus care acționa în Siria vecină, unde Rusia desfășoară o campanie de bombardament împotriva grupărilor rebele.

Turcia a spus că avionul a încălcat spațiul aerian turc și că a fost avertizat înainte de a fi doborât. Potrivit Rusiei, avionul nu a ieșit din spațiul aerian al Siriei.

Unul din cei doi piloți ai avionului a fost ucis după ce s-a catapultat, aparent cu focuri de armă trase de la sol, iar un pușcaș marin trimis într-o misiune de a-l recupera pe celălalt pilot a fost de asemenea omorât.

Rusia a răspuns printr-o serie de sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv prin interdicții la import și restricții de călătorie.

realitatea.md

Al treilea şi ultimul membru al comandoului care a luat cu asalt sala de concerte Bataclan din Paris, la 13 noiembrie, a fost identificat, acesta fiind un cetăţean francez care făcea parte dintr-un grup de tineri provenind dintr-un cartier muncitoresc din La Meinau, din Strasbourg, informează Agerpres.

Anchetatorii au reuşit în cele din urmă să-l identifice pe cel de-al treilea kamikaze drept Foued Mohamed Aggad, tânăr jihadist originar din Strasbourg (estul Franţei).

Activitatea legiştilor a fost uşurată de mărturiile apropiaţilor bărbatului care au făcut posibilă identificarea acestuia, la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, în 2013 jihadistul ar fi plecat în Siria împreună cu fratele său şi cu un grup de prieteni.

radiochisinau.md

Un membru a grupării de 45 de ani, cetățean al Ucrainei, suspectat de sustragerea mijloacelor bănești din conturile cardurilor de plată emise de instituții bancare din afara țării, a fost reținut de poliție și plasat în arest preventiv, anunță IGP.

Potrivit Provincial.md, în urma investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit că, în perioada anului curent, membrii grupării au creat pe teritoriul Republicii Moldova două companii cu genul de activitate declarat în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS terminalelor și implicit acceptarea cardurilor bancare spre plată fără prezența fizică a acestora.

Ca urmare a perchezițiilor în oficiile companiilor efectuate de forțele de ordine au fost depistate și ridicate POS terminale utilizate la sustragerea mijloacelor bănești, ștampilele companiilor, laptop-uri, acte de evidență contabilă.

Astfel, suspecții utilizînd fraudulos POS terminalele precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din Brazilia, Canada, Austria și federația Rusă, au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 2 milioane de lei.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 237 al. 2 și 186 al.5 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de„Fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau a altor instrumente de plată false” și „Furt” se pedepsesc cu închisoare pe un termen de pînă la 12 ani.

La moment, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

provincial.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture