Despre măsurile de siguranţă extreme întreprinse de francezi și cei 100.000 de euro găsiți în apele Dunării
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute reflectate în presa republicană.
Autoritatea Navală Română a efectuat în anul curent peste trei sute de inspecţii la navele care circulă sub pavilionul altor state. Cerința a fost impusă de Comisia Europeană.
Cele mai multe probleme au fost depistate la navele care navigau sub pavilionul statelor Belize, Togo, R. Moldova și Sierra Leone, scrie radioconstanta.ro.
Până la 30 noiembrie curent, Autoritatea Navală Română a aplicat amenzi în valoare totală de peste 230 de mii de lei, adică peste 51 de mii de euro. Bani ajung în bugetul Primăriei Constanţa.
În 2014, R. Moldova avea sub pavilion 469 de vase, dintre care 286 erau maritime.
ziarulnational.md
În urma atacurilor de la Paris, francezii ar putea lua nişte măsuri de siguranţă extreme.
Potrivit Jurnal.md, atacurile din urmă cu câteva săptămâni din capitala Franţei ar putea avea un impact major asupra legislaţiei din hexagon, dacă o propunere recentă va fi aprobată. Astfel, după cum scrie publicaţia The Verge, oficialii francezi ar dori să interzică nu numai browserul Tor, ci şi reţelele WiFi publice.
Evident, rolul acestora ar fi de a preveni comunicaţiile între grupările teroriste şi a le uşura munca poliţiştilor când vine vorba de identificarea unor persoane considerate periculoase.
Tor este un browser folosit pentru a proteja cât mai bine datele utilizatorilor, iar acesta ar fi crescut în popularitate extrem de mult în urma scandalului pornit de declaraţiile lui Edward Snowden. Francezii ar vrea să interzică şi să blocheze comunicarea prin intermediul Tor în interiorul ţării, iar serviciile Voice-over-IP ar fi obligate să predea cheile de criptarea atunci când autorităţile solicită acest lucru.
Este posibil ca unul dintre atacatorii de acum câteva săptămâni să fi folosit un software de criptare pentru a plănui atacul, însă acest lucru nu a fost confirmat încă. Se ştie, totuşi, că un mesaj standard găsit pe telefonul acestuia a ajutat poliţiştii să găsească un alt terorist implicat. Nu se ştie exact cum ar avea de gând francezii să blocheze Tor, însă chinezii fac acest lucru de mai mulţi ani de zile.
Cât despre reţelele publice de WiFi, oficialii ar dori interzicerea acestora datorită dificultăţii de a identifica persoanele conectate. Ambele propuneri ar putea fi lansate la începutul anului 2016, după ce se stabilesc exact toate măsurile care ar trebui implementate.
jurnal.md
Membri ai forţelor armate din România, Moldova şi Statele Unite vor susţine un exerciţiu multinaţional NATO pentru îmbunătăţirea apărării colective în Europa de Est, scrie Realitatea.net, citat de Politics.MD.
Infanteriştii marini şi marinarii Companiei de Arme Întrunite şi Black Sea Rotational Force vor participa la exerciţiul Plantinum Lynx 16-2 la Smârdan, în România, începând cu data de 7 decembrie 2015.
Pentru acest exerciţiu, Compania de Arme Întrunite va transporta tancurile, artileria şi alte echipamente grele pe cale feroviară din Bulgaria, unde vor susţine integrarea mecanizată, tehnici de breşă, tactici de tragere debarcată, foc indirect cu scopul de a îmbunătăţi capacitatea de luptă în operaţiuni întrunite, tacticile anti-tanc şi alte abilităţi esenţiale de luptă.
Participanţii vor găzdui Ziua distinşilor vizitatori şi a presei — vineri, 11 decembrie 2015, pentru un exerciţiu cu tragere de luptă cu arme combinate incluzând tancuri, artilerie şi sprijin aerian apropiat.
Compania de Arme Întrunite staţionată în Bulgaria a sosit în august 2015 pentru a sprijini aliaţii şi partenerii NATO din regiune şi pentru a aduce o componentă de abilităţi mecanizate exerciţiilor multi-naţionale.
politics.md
Cipru a anunțat luni că ar putea lăsa avioanele de război ale Rusiei care efectuează lovituri aeriene în Siria în sprijinul președintelui Bashar Al-Assad să utilizeze aeroporturile sale în caz de urgență, scrie AFP.
Există “un dialog între guvernele cipriot și rus privind instalațiile care ar putea fi puse la dispoziție în caz de urgență sau în scopuri umanitare“, a declarat ministrul cipriot de externe, Ioannis Kasoulides.
Insula mediteraneană Cipru se află la aproximativ o sută de kilometri de coastele Siriei, o țară devastată de război în ultimii patru ani.
Șeful diplomației de la Nicosia a precizat că Franța, care participă de asemenea la bombardamentele din Siria contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a solicitat deja ca “avioanele sale care se întorc din operațiuni să poată ateriza pe aeroporturile cipriote în caz de urgență“.
Cipru este obligat să ofere astfel de posibilități în caz de urgență, mai ales dacă sunt în pericol vieți omenești, a precizat ministrul Kasoulides.
Franța face parte dintr-o coaliție internațională condusă de Statele Unite care bombardează de anul trecut poziții ale SI. Parisul și-a intensificat loviturile aeriene după atentatele din capitală, revendicate de SI și care au făcut 130 de morți la 13 noiembrie.
Marea Britanie, care s-a alăturat recent coaliției angajate în Siria, folosește una din cele două baze cipriote rămase sub suzeranitatea sa după independența insulei.
La rândul său, Rusia efectuează lovituri aeriene în Siria de la 30 septembrie pentru a susține guvernul de la Damasc.
agerpres.ro
Autoritățile ruse au anunțat luni că au finalizat un program de a aduce înapoi în țară aproape 9.000 de turiști care se aflau în Turcia cu pachete de vacanță, în urma tensiunilor cu Ankara din cauza doborârii unui avion militar rus de către aviația turcă la granița cu Siria, scrie Realitatea.
Din cei 9.000 de turiști care plecaseră în Turcia în vacanță prin pachete achiziționate de la tour-operatori, numai 10 se mai aflau în această țară luni și urmau să revină în Rusia până la sfârșitul lunii, a declarat, pentru agenția TASS, Svetlana Sergheeva, din partea Agenției Federale de Turism.
Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat semnificativ luna trecută după ce aviația turcă a doborât un avion de vânătoare rus care acționa în Siria vecină, unde Rusia desfășoară o campanie de bombardament împotriva grupărilor rebele.
Turcia a spus că avionul a încălcat spațiul aerian turc și că a fost avertizat înainte de a fi doborât. Potrivit Rusiei, avionul nu a ieșit din spațiul aerian al Siriei.
Unul din cei doi piloți ai avionului a fost ucis după ce s-a catapultat, aparent cu focuri de armă trase de la sol, iar un pușcaș marin trimis într-o misiune de a-l recupera pe celălalt pilot a fost de asemenea omorât.
Rusia a răspuns printr-o serie de sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv prin interdicții la import și restricții de călătorie.
realitatea.md
Poliţia din Austria încearcă să afle cum de au ajuns peste 100.000 de euro (108.230 de dolari) în bancnote de 100 şi 500 de euro să plutească în apele Dunării, relatează Reuters.
Investigaţiile desfăşurate până acum nu au relevat niciun act de delincvenţă în zonă în care să figureze dispariţia unei sume similare de bani, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei din Viena.
Un tânăr, care a reperat ’comoara din râu’ a sărit sâmbătă în apele reci ale Dunării ca să scoată banii la mal, după cum a relatat ziarul Oesterreich.
Câţiva trecători care l-au văzut sărind în apă au crezut că acesta vrea să-şi pună capăt zilelor şi au alertat poliţia. Când au sosit la faţa locului, poliţiştii l-au descoperit adunând bancnotele din apă. Tânărul vrea acum un procent din aceşti bani.
Băiatul spune că intenţiona să-i aducă la poliţie, dar rămâne să stabilim dacă banii au fost descoperiţi de tânăr sau de către poliţie, a indicat acelaşi purtător de cuvânt, scrie jurnalul.ro.
În Austria, orice persoană care găseşte o sumă de bani şi o predă poliţiei poate pretinde la 5%-10% din sumă şi are dreptul de a primi întreaga sumă în cazul în care proprietarul de drept nu apare sau nu este identificat în termen de un an.
bani.md
Comentariile sunt închise