Situația corupției din nordul țării

Pe parcursul anului 2015 în partea de nord a țării, la aspectul prevenirea și combaterea corupției au fost depistate 125 de infracțiuni, dintre care 91 de infracțiuni de corupție și conexia lor”.

Afirmațiile aparțin șefului Direcției generale teritoriale Nord a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, care a adăugat că cifra ar fi fost mai mare, dacă oamenii ar fi denunțat despre astfel de tentative.

În acest an, Coferința anticorupție a fost desfășurată și la Bălți, în cadrul căreia s-a discutat despre situația actuală a fenomenului de corupție și au fost făcute publice rezultatele unei cercetări despre această problemă.

Potrivit percepțiilor reprezentanților gospodăriilor casnice și a oamenilor de afaceri, corupția rămîne o problemă foarte gravă, fiind plasată în top-ul primelor cinci probleme, alături de tarifele înalte la energia, gaz, apă, sărăcie, instabilitatea politică și urmările furtului din sistemul bancar.

Printre cauzele principale ale corupției respondenții remarcă controlul organelor de drept de către oligarhi și neatragerea la răspundere a persoanelor corupte.

În același timp, potrivit datelor obținute, crește constant nivelul de conștientizare a pericolului corupției, iar circa trei pătrimi din reprezentanții ambelor categorii de respondenți consideră că fenomenul corupției generează sărăcia.

Cea de-a XI-a conferință a marcat Ziua internaţională de luptă împotriva corupției, stabilită prin Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite din 9 decembrie 2003 şi a avut drept scop promovarea unei atitudini intolerante faţă de corupţie. Aceasta a fost petrecută concomitant la Bălți, Chișinău și Cahul.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture