METODE DE ÎNGRIJIRE A ÎNCĂLȚĂMINTEI ÎN SEZON RECE. CE RECOMANDĂ SPECIALISTUL

408

Cizmar de aproape 4 decenii. Vilaie Luganskii vine cu sfaturi, pentru cei interesați de a purta încălțămintea de iarnă mai multe sezoane la rând. Am aflat cum să avem grijă de materialele din piele naturală, întoarsă și artificială.

„Eu lucrez ca cizmar din anii 80, 38 de ani. Toată viața sunt în acest domeniu. –Cum să avem grijă de încălțămintea de iarnă, ca aceasta să ne slujiească mai mulți ani? – În primul rând, să nu o aduc până în așa stare când este deja ireparabilă. Ploaia, zăpada, apa. Dacă s-a umezit trebuie să scoatem tălpile interioare și să le uscăm. Să le prelucrăm cu cremă densă.”

Zăpada abundentă, ploile și gerul sunt extrem de daunatoare pentru încălțăminte. Specialistul recomandă purtarea alternativa a mai multor perechi de bocanci sau de cizme din piele, pentru a le da timp sa se usuce.

Încălțămintea de iarnă din piele întoarsă poate fi purtată doar în unele condiții. Iar, cea din dermantină nu iubește crema.

Indiferent de materialul folosit pentru confecționarea încălțămintei de iarnă, aceasta trebuie uscată bine.

Cizmele din piele naturala se curata cu o carpa moale, curata si umeda. Nu se baga sub jetul de apa. Altfel risti sa deteriorezi materialul. Ca să impiedici să intre apa prin incaltaminte, chiar daca este de piele, se recomanda sa se unga cu crema de galbenele. De asemenea, si grasimea de gasca este foarte buna sau untura de foca. Acestea din urma se gasesc in magazine specializate cu vanzarea de incaltaminte.

Cmentariile sunt închise