„Notara de casă” a lui Vladimir Plahotniuc, Olga Bondarciuc, a solicitat azil politic în Belgia

Notara de casă” a fostului lider PD Vladimir Plahotniuc, Olga Bondarciuc, anunțată în căutare internațională și reținută la sfârșitul lunii septembrie în Belgia, încă nu a fost extrădată autorităților Republicii Moldova.

0

Procedura durează din motiv că Bondarciuc a solicitat azil politic de la organele competente belgiene. Informația a fost confirmată pentru Replica Media de procurora din cadrul Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media, transmite  Replicamedia.md.

„Cu referire la Olga Bondarciuc de către Procuratură au fost transmise toate actele necesare pentru extradarea ei în Belgia. Dânsa a solicitat azil politic în Belgia, care acum se află în proces de examinare. După soluționarea procesului, autoritățile din Belgia urmează să se expună asupra extradarii. Toate acțiunile care au fost necesare de efectuat Procuratura R. Moldova le-a realizat. Acum totul ține de decizia autorităților belgiene”, ne-a comunicat Cherpec.
Amintim că, la 22 aprilie 2020 în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea referitor la anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondaricuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă.
La 4 iunie 2021, aceasta a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării, fiind emis mandat judecătoresc de către Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana). Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia în baza difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză.
Aceasta urmează a fi extrădată autorităților din Republica Moldova. Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc.

În anul 2018 Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, scrie anticoruptie.md.

Potrivit jurnal.md, notara Olga Bondarciuc a legalizat mai multe documente pentru cetățenii din Israel, necesare înregistrării companiei „Air Jet Company”. În ultimii ani, numele ei figurează în mai multe tranzacții legalizate cu implicarea oamenilor și din anturajul lui Șor.

În 2019, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a stabilit că Olga Bondarciuc este una dintre persoanele care figurează în Raportul Kroll 2.

ZdG scrie că la 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost în conformitate cu legislația. Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

În februarie 2021, Ziarul de Gardă scria că notara Olga Bondarciuc, care a fost anterior implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Plahotniuc, Șor și Platon, ar fi prestat servicii de notariat și pentru ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Potrivit unor documente în posesia cărora a intrat Ziarul de Gradă, mai exact un registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.

În luna iulie a anului 2013, Bondarciuc ar fi legalizat un contract de credit ai căror debitori sunt Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon. Creditul a fost contractat de la BC „Victoriabank” SA. Cel mai probabil, este vorba despre creditul în valoare de 1,477 milioane de lei pe care Igor Dodon l-a obținut de la această bancă în anul 2013, cu o rată anuală de doar 8% și a cărei scadență este anul 2028. Acesta este indicat și în declarațiile de avere și interese depuse de Igor Dodon.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture