NOTARII VOR ACTIVA DUPĂ O LEGE NOUĂ

Notarii din Republica Moldova vor avea mai multă independență, iar controalele asupra calității serviciilor prestate de aceștia se vor îndesește. Prevederea se conține în proiectul de lege propus de Ministerul Justiției și votat în prima lectură de Parlament, notează NOI.md.

Inițiativa stabilește statutul notarului, condiţiile de admitere în profesie și de încetare a activităţii notariale, dar și stabilirea tipurilor de sancţiuni aplicate acestora. Documentul mai prevede crearea Camerei Notariale ca organ de autoadministrare și reprezentare a profesiei. Instituția va avea un organ suprem – Adunarea generală a notarilor, în a cărei competenţă va fi alegerea membrilor consiliului, preşedintelui, aprobarea bugetului, a Codului deontologic al notarilor, și un organ executiv – Consiliul Camerei.

Pentru a asigura independenţa notarilor, a spori calitatea activităţii notariale prestate, se propune divizarea funcţiilor de supraveghere între Camera Notarială și Ministerul Justiţiei. De asemenea, pe lîngă Ministerul Justiţiei urmează să fie constituite Comisia de licenţiere şi Colegiul disciplinar – instrumente de realizare a controlului asupra calităţii serviciului public prestat.

Precizăm că adoptarea Legii privind organizarea activității notarilor este prevăzută în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture