NUMĂRUL COPIILOR CARE FUG DE-ACASĂ, TOT MAI MARE ÎN R. MOLDOVA

În anul 2015, procurorii au înregistrat 698 de cazuri în care copiii au abandonat domiciliul, cu 158 de cazuri mai mult decât în anul 2014, când au fost înregistrate 540 de astfel de cazuri, informează Ziarul Național.

De asemenea, au fost înregistrate și cazuri când părinții și-au abandonat copiii, dar și copii care au fugit de acasă pe motiv de abuz, lipsa supravegherii din partea părinţilor ori modul de viaţă antisocial al acestora. Consecinţele acestor situaţii sunt vagabondajul, cerşetoria și infracţionalitatea.

Potrvit procurorilor, din 513 investigaţii efectuate în domeniu, au fost înaintat 269 de acte de sesizare pentru înlăturarea încălcărilor depistate şi au fost pornite 38 de cauze penale. În interesele copiilor şi altor categorii de persoane social-vulnerabile procurorii au intentat şi remis spre examinare în instanţele de judecată 355 de acţiuni civile în valoare de 8,3 milioane de lei.

De asemenea, în cursul anului trecut, au fost examinate 74 de cereri de încuviinţare a adopţiei, mai mult faţă de anul 2014, când au fost examinate 41 de cereri.

Totodată, în cursul anului trecut, procurorii au examinat 298 de petiţii privind încălcarea drepturilor copilului, din care 80 au fost recunoscute fondate şi admise. Printre problemele cel mai des invocate se regăsesc litigiile dintre părinţi referitor la domiciliul copiilor după divorţ, revendicarea pensiei de întreţinere, pretinse cazuri de răpire a copilului sau scoatere ilegală a copilului din ţară, contestarea acţiunilor cadrelor didactice etc.

Pentru responsabilizarea persoanelor, în obligaţia cărora intră îngrijirea şi educaţia copilului, au fost examinate circa 4 367 de proceduri contravenţionale.

În majoritatea cazurilor, cei care s-au făcut vinovați au fost amendați.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture